Последни новини
Home / Законът / ВСС поиска: По 10 % увеличение на заплатите в идните 3 години, по 6 заплати бонуси в спецправосъдието

ВСС поиска: По 10 % увеличение на заплатите в идните 3 години, по 6 заплати бонуси в спецправосъдието

Defakto.bg

Отказаха на съда в Трън пари за честване на 140-а му годишнина

Увеличение на заплатите на магистратите с по 10 % всяка година, предвижда  бюджетната прогноза на съдебната власт за 2020-2022 г., гласувана днес от ВСС.

За всяка от трите години са заложени също и бонуси до 6 основни заплати за съдиите, прокурорите и следователите от спецправосъдието, както и за служителите там. За тази година бонусът може да е само до 1 заплата.

Общата бюджетна прогноза за трите години е за 2,627 милиарда лева. Разбити по години, проекторазчетите за бюджета са за 824,6 милиона за 2020 г., 871 милиона за 2021 г. и 932 милриона за 2022 г. За сравнение съдебният бюджет за тази година е 704 милиона лева.

Извън заплатите и бонусите, в разчетите влиза парите за дрехи на магистратите в края на периода да достигнат сумата от 3090 лв., за служители – до тази сума. Предвиждат се и актуализации на ранговете на служителите.

Както и средства за нови 22 магистратски щата – 15 за прокурори и 7 за съдии и 100 нови щата за съдийски помощници заради новите им функции.

И още – залагат се средства за нова сграда на Върховния административен съд (в съседство, в която в момента е Министерството на здравеопазването).

От зададени от кадровици въпроси обаче стана ясно, че очевидно в тези разчети не влизат средства за построяването на нова съдебна палата във Варна, за което има решение на съвета. Обяснено бе, че този процес тепърва започва, все още няма и имот, върху който да се строи.

Същевременно днес пленумът на ВСС отказа на председателя на районни съд в Трън отпускане на представителни средства за честването на 140-а годишнина на съда. Мотивът е, че това е било известно събитие и разходите за него е трябвало да бъдат заложетни в първоначалните разчети за съда в Трън. Както и че има принципно решение на бюджетната комисия на ВСС вече да не отпускат подобни средства „по повод“.

Атанаска Дишева настоя тогава „принципно да запишем, че тази година няма да гласуваме на нито един орган на съдебната власт средства за честване на 140 г. Търновска конституция, защото после може да решим друго за друг съд“. Не се прие с аргумента, че това не бива да се предпоставя.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.