Последни новини
Home / Законът / В Ловеч откриха „синя стая“ за щадящо изслушване на деца

В Ловеч откриха „синя стая“ за щадящо изслушване на деца

Defakto.bg

В защита на децата в Ловешкия регион няколко институции са обединили  усилия – Община Ловеч предостави безвъзмездно помещение за изграждане на „синя стая“, Министерството на правосъдието е  оборудвало специалното помещение, а Окръжен съд – Ловеч ще осигурява координацията за ползването му от всички институции, които работят с деца.
Това заявява  министърът на правосъдието Цецка Цачева при откриването днес на първата „синя стая“ в Ловеч.  Това е  едно от 12-те помещения в страната  за щадящо изслушване на деца в конфликт със закона, които са изградени от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничеств.

„Вярвам, че отварянето на вратите на „синята стая“ в Ловеч ще доведе до по-добра резултатност в производствата, свързани с деца, и ще бъдат избегнати възможните неприятните емоции от досега им с правосъдието“, казва министърът на   правосъдието.
Председателят на Окръжен съд – Ловеч Милена Вълчева е съобщила, че за 2017 година в Окръжен съд-Ловеч са разгледани 62 наказателни и граждански дела с участието на деца. А в Районен съд-Ловеч – 102. За 2018 година делата пред Окръжния съд – Ловеч  са били 22, а пред Районния – 112. Тя е уточнила,   че  „синята стая“ ще се ползва не само от съда и прокуратурата, но и от полицията, социалните служби и други институции, работещи с деца.
След откриването министър Цачева е провела  работна среща със съдии от окръжния съд и от районните съдилища на съдебен район Ловеч, на която бяха обсъдени становища на магистратите по законопроекти готвени в Министерството на правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.