Последни новини
Home / Законът / В Ловеч откриха “синя стая” за щадящо изслушване на деца

В Ловеч откриха “синя стая” за щадящо изслушване на деца

Defakto.bg

В защита на децата в Ловешкия регион няколко институции са обединили  усилия – Община Ловеч предостави безвъзмездно помещение за изграждане на „синя стая“, Министерството на правосъдието е  оборудвало специалното помещение, а Окръжен съд – Ловеч ще осигурява координацията за ползването му от всички институции, които работят с деца.
Това заявява  министърът на правосъдието Цецка Цачева при откриването днес на първата „синя стая“ в Ловеч.  Това е  едно от 12-те помещения в страната  за щадящо изслушване на деца в конфликт със закона, които са изградени от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничеств.

„Вярвам, че отварянето на вратите на „синята стая“ в Ловеч ще доведе до по-добра резултатност в производствата, свързани с деца, и ще бъдат избегнати възможните неприятните емоции от досега им с правосъдието“, казва министърът на   правосъдието.
Председателят на Окръжен съд – Ловеч Милена Вълчева е съобщила, че за 2017 година в Окръжен съд-Ловеч са разгледани 62 наказателни и граждански дела с участието на деца. А в Районен съд-Ловеч – 102. За 2018 година делата пред Окръжния съд – Ловеч  са били 22, а пред Районния – 112. Тя е уточнила,   че  „синята стая“ ще се ползва не само от съда и прокуратурата, но и от полицията, социалните служби и други институции, работещи с деца.
След откриването министър Цачева е провела  работна среща със съдии от окръжния съд и от районните съдилища на съдебен район Ловеч, на която бяха обсъдени становища на магистратите по законопроекти готвени в Министерството на правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.