Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът с пробив срещу свръхпривилегиите на банки и монополи

Омбудсманът с пробив срещу свръхпривилегиите на банки и монополи

Defakto.bg Има напредък  по законопроекта на омбудсмана Мая Манолова за ограничаване на свръхпривилегиите на монополните дружества, фирмите за бързи кредити, колекторите, мобилните оператори и банките. Това заявява омбудсманът във Фейсбук страницата си след вчерашното заседание на правната комисия, на което част от депутатите са се подписали под законопроекта й, изготвен от екип на  съдии, адвокати и експерти в областта.

“ Това е важна крачка, която ще постави началото на ограничаването на свръхпривилегиите на монополите и ще защити българските граждани“, уверена е Манолова.

В мотивите на представения от нея законопроект, е посочено, че действащата  правна уредба на заповедното производство за незабавно изпълнение не дава на националните съдилища не позволява  служебен контрол за установяване на неравноправни клаузи в договорите с потребителите.   „Длъжникът е поставен в по-неблагоприятна позиция спрямо икономически по-силната страна, тъй като законодателството е изцяло в полза на банки, монополни дружества, доставчици на услуги, мобилни оператори, фирми за бързи кредити и такива за събиране на вземания предвид облекчените процедури, по които те събират своите вземания.  Особени привилегии са предоставени на банките в случаите по чл. 417, т. 2 ГПК, в които заповед за изпълнение се издава въз основа единствено на едностранно съставено от банкова институция извлечение от счетоводни книги.

Режимът на издаване на заповеди за незабавно изпълнение не дава възможност на съдилищата да следят за наличие на неравноправни клаузи, както и на допуснати грешки при изчисляването на размера на дълга в потребителски сделки, тъй като длъжникът не разполага с възможност да спре изпълнението на тези основания. А при това положение длъжниците са изправени пред реална опасност да загубят имуществото си до произнасянето на съда, поради неравноправни клаузи, злоупотреби или допуснати грешки от страна на кредитни институции.

В мотивитесе напомня също  и становището на Европейската комисия, която на 24 януари 2019 г. уведоми България, че приема досегашната съдебна практика, при която заповеди за изпълнение и заповеди за незабавно изпълнение се издават, без съдът да има възможност да провери дали същите удостоверяват вземания, основани на неравноправни клаузи в договори с потребители, за противоречаща на правото на Европейския съюз. ЕК даде и  двумесечен срок на България за предприемане на мерки за отстраняване на проблема.

Пред членовете на правната комисия вчера омбудсманът е представила и промени в Изборния кодекс, които  дават  възможност на българите зад граница от Великобритания да гласуват на предстоящите евроизбори.  Над 150 българи се обърнаха към Манолова с молба да не им се отнема правото на глас на предстоящите избори.
„Проблемът е огромен за страната ни, защото България е една от малкото в ЕС, която не е дала възможност на българите, които живеят в трети страни (извън ЕС) да гласуват на евроизбори. С Брекзит или не, техните изборни права трябва да бъдат защитени, както и на всички останали българи, които живеят в чужбина. Те настояват и за конкретни и ясни стъпки за въвеждане на електронното дистанционно гласуване, казва Манолова.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.