Последни новини
Home / Законът / СГП участва в разследване на мащабна кибер измама, нанесената щета на европейски граждани е за 100 млн. евро

СГП участва в разследване на мащабна кибер измама, нанесената щета на европейски граждани е за 100 млн. евро

Defakto.bg

От  началото на годината  Софийска градска прокуратура е включена в процесуално следствени действия по четири Европейски заповеди за разследване (ЕЗР) от Германия и Австрия. Следствието  има за цел да  разкрие  международна престъпна група за киберпрестъпления – онлайн финансова търговска измама, в резултат на което са измамени хиляди граждани на Германия, Австрия и други страни – членки на ЕС, а нанесената им щета е за около 100 млн. евро. Това гласи официално съобщение от пресцентъра на ПРБ.

Пълен текст: 

По повод разпространената от австрийски медии информация за разследване на онлайн финансова търговска измама, пресцентърът на ПРБ съобщава следното:

От началото на 2019 г. Софийска градска прокуратура извършва процесуално следствени действия, в изпълнение на 4 /четири/ Европейски заповеди за разследване /ЕЗР/ от Германия и Австрия за разкриване на международна престъпна група, извършваща киберпрестъпления – онлайн финансова търговска измама, в резултат на което са измамени хиляди граждани на Германия, Австрия и други страни – членки на ЕС, а нанесената им щета е за около 100 млн. евро.     Механизмът на измамите се изразява във въвеждане на пострадалите граждани в заблуждение, чрез предлагани по интернет фиктивно благоприятни условия за инвестиране на парични средства, които впоследствие не се възстановяват. След неправомерното получаване на процесните парични суми, същите се нареждат по банков път към различни банкови сметки, включително извън пределите на Р България, като по този начин се извършва изпиране на предмета на измамите.

В изпълнение на ЕЗР, Софийска градска прокуратура е извършила 34 претърсвания, изземвания и обиски на лица, всички на територията на гр. София, като действията са извършени след надлежно разрешение от Софийски градски съд. При тези действия бяха иззети множество веществени доказателства – документи, компютърни конфигурации и др. вещи.

Разкрита е с разрешение на съда банкова тайна и по искане на СГП е наложен запор върху банкови сметки в различни банки в страната. Разпитани са като свидетели множество лица – служители в кол- центрове и във фирми, използвани за дейността на групата. Проведени са разпити и на 10 лица в качеството им на обвиняеми по искане на съдебните власти в Австрия и Германия

По издадена от австрийските съдебни власти Европейска заповед на арест, на 30.01.2019 г. Окръжна прокуратура – София е постановила задържането на лицето Гал Барак, гражданин на Държавата Израел, сочено като основен член на международната престъпна група, който е направил опит да напусне страната ни през ГКПП Калотина. По искане на Окръжна прокуратура – София, с определение от 01.02.2019 г. на Окръжен съд – София, спрямо Гал Барак е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, а с определение на Апелативен съд – София от 07.02.2019 г. след жалба от Гал Барак, мярката  му за неотклонение е изменена в „домашен арест“.

Понастоящем в Окръжен съд – София продължава производството по Европейската заповед за арест – за предаване на Гал Барак на австрийските съдебни власти.

Прокуратурата продължава и към настоящия момент да извършва следствени действия по искане на европейските партньори.

 

About De Fakto

Проверете също

Проф. Емилия Друмева: Всички съдебни състави, а не само върховните, трябва да се обръщат към Конституционния съд

Освен право на индивидуална конституционна жалба на всеки български граждани, проектът за промени в Конституцията, …

841 от 1531 прокурори избраха Евгени Иванов във ВСС

Общо 117 магистрати пуснали недействителен глас, 573 не са гласували С гласовете на 841 от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.