Последни новини
Home / Законът / Валя Ахчиева заведе дело срещу БНТ, Каменаров й забранил да разследва и говори, докато бил в „онези“ болнични

Валя Ахчиева заведе дело срещу БНТ, Каменаров й забранил да разследва и говори, докато бил в „онези“ болнични

Defakto.bg
Факсимиле от писмото на шефа на БНТ Константин Каменаров, в което той забранява на Ахчиева да пише, разследва и говори. Писмото носи дата 18 февруари, денят, в който Каменаров поради заболяване не се яви в съда.

Шефовете на телевизията свалили предаване на журналистката за незаконен бетонов център, преди да го излъчи

В четвъртък журналистката  Валя Ахчеиева внесе искова молба срещу наложеното й дисциплинарно наказание от генералния директор на БНТ  Константин Каменаров.

По повод журналистическо разследване тя е получила  „Последно предупреждение за уволнение“.  Озадачаващо и скандално е уведомлението, което Каменаров е изпратил на Ахчиева, в което й се забранява  да пише, говори и прави разследвания за други медии.  Това е станало в отговор на  Валя Ахчиева, която след като е било свалено предаването й „Открито“, уведомила ръководството, че ще продължи да работи без договор за  други медии и в извън работно време.

На излизане от СРС пред журналисти  Валя Ахчиева заяви:

Току що депозирах искова молба в Софийски районен съд, с която оспорвам наложеното ми наказание от генералния директор на БНТ „Предупреждение за уволнение“. Представила съм документи, от които става ясно че това наказание е незаконосъбразно и трябва да бъде отменено. То е наложено без причина и е свързано с моето последно журанлистическо разследване за незаконен бетонов център в с. Ябланово, Сливенска област. Това разследване трябваше да бъде излъчено на 27 януари т.г. , но беше свалено от ефир по време на монтажа, в деня в който Управителния съвет на БНТ реши да свали предаването „Открито“ от програмната схема.  Наказанието ми е свързано с моето желание да докажа по независим път, с експертиза  и лабораторни  изпитвания в една незисима лаборатория дали бетонът от незаконния бетонов център, с който са построени къщи не е опасен за живота и здравето на хората, които живеят там.

Това наказание е репресия срещу мен в конкретния  случай, но то е репресия и срещу всички журналисти  в България и тяхното право и задължение да събират независими доказателства в журналистическите си разследвания.

Това наказание е репресия срещу мен и заради нещо друго –  в същия ден, в който ми бе връчена заповедта за наказание, получих по пощата писмо от генералния директор Константин Каменаров, в което той изрично казва, че:  нямам право да пиша, нямам право да говоря, нямам право да правя журналистически разследвания.

В същото това писмо обаче има един интересен факт – то е подписано и изведено от Каменаров в деня, в който е в болнични и е следвало да се яви в Софийски градски съд по делото си за  шофиране след употреба на алкохол – 18 февруари т.г., според публичната информация.  Но от този документ е очевидно,  че датата 18 февруари, на която генералният директор на БНТ е трябвало да бъде в съда, той всъщност е бил на работа в БНТ. И е подписал  забраната ми да говоря и да пиша.

Аз имам готовност да предоставя този документ на Софийски градски съд, ако ми бъде поискан във връзка с извършваната проверка на болничния лист на Каменоров.

Смятам, че е недопустимо да се ограничава свободата на един журналист.  Сега,  заради това, че  разговарям с вас , колегите журналисти,  заради това, че пиша и правя разследвания в сайта в Брюксел EUelectionsВulgaria,  сайт за независима европейска журналистика, финансиран от програма на ЕП, очаквам да бъдат предприети още по драстични мерки спрямо мен, за да се ограничат конституционните ми права – право на труд, право на свобдно изразяване и прав на разпространяване на информация.

По-страшното е друго – репресия има не само срещу мен, а и срещу други журналсти в София и в цялата страна.  Тази репресия вече не е правен, а политически проблем.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.