Последни новини
Home / Законът / Валя Ахчиева заведе дело срещу БНТ, Каменаров й забранил да разследва и говори, докато бил в „онези“ болнични

Валя Ахчиева заведе дело срещу БНТ, Каменаров й забранил да разследва и говори, докато бил в „онези“ болнични

Defakto.bg
Факсимиле от писмото на шефа на БНТ Константин Каменаров, в което той забранява на Ахчиева да пише, разследва и говори. Писмото носи дата 18 февруари, денят, в който Каменаров поради заболяване не се яви в съда.

Шефовете на телевизията свалили предаване на журналистката за незаконен бетонов център, преди да го излъчи

В четвъртък журналистката  Валя Ахчеиева внесе искова молба срещу наложеното й дисциплинарно наказание от генералния директор на БНТ  Константин Каменаров.

По повод журналистическо разследване тя е получила  „Последно предупреждение за уволнение“.  Озадачаващо и скандално е уведомлението, което Каменаров е изпратил на Ахчиева, в което й се забранява  да пише, говори и прави разследвания за други медии.  Това е станало в отговор на  Валя Ахчиева, която след като е било свалено предаването й „Открито“, уведомила ръководството, че ще продължи да работи без договор за  други медии и в извън работно време.

На излизане от СРС пред журналисти  Валя Ахчиева заяви:

Току що депозирах искова молба в Софийски районен съд, с която оспорвам наложеното ми наказание от генералния директор на БНТ „Предупреждение за уволнение“. Представила съм документи, от които става ясно че това наказание е незаконосъбразно и трябва да бъде отменено. То е наложено без причина и е свързано с моето последно журанлистическо разследване за незаконен бетонов център в с. Ябланово, Сливенска област. Това разследване трябваше да бъде излъчено на 27 януари т.г. , но беше свалено от ефир по време на монтажа, в деня в който Управителния съвет на БНТ реши да свали предаването „Открито“ от програмната схема.  Наказанието ми е свързано с моето желание да докажа по независим път, с експертиза  и лабораторни  изпитвания в една незисима лаборатория дали бетонът от незаконния бетонов център, с който са построени къщи не е опасен за живота и здравето на хората, които живеят там.

Това наказание е репресия срещу мен в конкретния  случай, но то е репресия и срещу всички журналисти  в България и тяхното право и задължение да събират независими доказателства в журналистическите си разследвания.

Това наказание е репресия срещу мен и заради нещо друго –  в същия ден, в който ми бе връчена заповедта за наказание, получих по пощата писмо от генералния директор Константин Каменаров, в което той изрично казва, че:  нямам право да пиша, нямам право да говоря, нямам право да правя журналистически разследвания.

В същото това писмо обаче има един интересен факт – то е подписано и изведено от Каменаров в деня, в който е в болнични и е следвало да се яви в Софийски градски съд по делото си за  шофиране след употреба на алкохол – 18 февруари т.г., според публичната информация.  Но от този документ е очевидно,  че датата 18 февруари, на която генералният директор на БНТ е трябвало да бъде в съда, той всъщност е бил на работа в БНТ. И е подписал  забраната ми да говоря и да пиша.

Аз имам готовност да предоставя този документ на Софийски градски съд, ако ми бъде поискан във връзка с извършваната проверка на болничния лист на Каменоров.

Смятам, че е недопустимо да се ограничава свободата на един журналист.  Сега,  заради това, че  разговарям с вас , колегите журналисти,  заради това, че пиша и правя разследвания в сайта в Брюксел EUelectionsВulgaria,  сайт за независима европейска журналистика, финансиран от програма на ЕП, очаквам да бъдат предприети още по драстични мерки спрямо мен, за да се ограничат конституционните ми права – право на труд, право на свобдно изразяване и прав на разпространяване на информация.

По-страшното е друго – репресия има не само срещу мен, а и срещу други журналсти в София и в цялата страна.  Тази репресия вече не е правен, а политически проблем.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.