Последни новини
Home / Законът / Административен съд – Русе чества 12 години от създаването си

Административен съд – Русе чества 12 години от създаването си

Defakto.bg На 1 март Административен съд – Русе отбелязва 12 години от от създаването на административните съдилища в България, с което бе завършено изграждането на обособена система на специализираното административно правосъдие в страната.

Гости на празника са били  представляващият ВСС Боян Магдалинчев, зам.-председателят на ВАС Милка Панчева, Сибила Симеонова – съдия от ВАС и бившият председател на АдмС-Русе съдия Елга Цонева.  „Бързината и качеството на административното правосъдие в България са несравнимо по-високи от тези в общите съдилища.  Неслучайно административното правораздаване е на едно от водещите места в европейската правосъдна система“, казва в поздравителното си слово към магистрати и служители Боян Магдалинчев.

Административният съд в Русе функционира, образува и разглежда дела от 01.03.2007 г., а съдебният район, върху който се прилагат компетенциите му, обхваща общините Русе, Бяла, Ценово, Ветово, Борово, Иваново, Две могили и Сливо поле, посочва пресцентърът на съда.

За 12 години в Административен съд – Русе са разгледани близо 14 200 административни (първоинстанционни и касационни) дела, разнообразни по материя и приложима нормативна уредба. Над 90% от производствата приключват в рамките на препоръчителния тримесечен срок, а показател за високото качество на правораздавателната дейност са потвърдените от Върховния административен съд над 80% от обжалваните съдебни актове.

През годините съдът е търсен и желан партньор на Националния институт на правосъдието по Програмата за обмен на магистрати от Европейския съюз. Активното участие на съда в програмите за обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение, Европейската правна академия и Асоциацията на европейските административни съдии допринесе за по-доброто разбиране и опознаване на европейските съдебни системи и утвърждаване на взаимното доверие и сътрудничество между съдебните власти в страните членки на Европейския съюз.

За 12 години съдът е организирал и осъществил близо 10 проекта по Програмата на НИП за регионални обучения на съдилищата и прокуратурите.

В началото на тази година Административен съд – Русе бе отличен от Асоциация „Прозрачност без граници“ за водещата си роля в съдебната карта на страната за ергономичност, степен на публичност и прозрачност на данни, базирани в интернет страницата си. Класацията е била осъществена сред 178 съдебни уебсайтове на върховни, апелативни, окръжни, административни и районни съдилища по определени количествени параметри за ергономичност и 23 индикатора за качество като: достъп до правосъдие;  прозрачност и отчетност; етика и отговорност; връзки на съдилищата с обществеността и медиите; връзки с участниците в съдебни процедури; достъпност и яснота на езика; функционалност, структура и визия.

Кадрите решават всичко

За 12 години дванадесет съдии правораздават в съда.  Осем магистрати поставят началото през 2007 г.: Елга Цонева, Росица Басарболиева, Тодор Петков, Красимир Кънчев, Свилена Проданова, Йълдъз Агуш, Вилиана Върбанова и Сибила Симеонова. През 2009 г. Тодор Петков е избран за съдия във Върховния административен съд. Три години по-късно е последван от съдия Свилена Проданова. През 2013 г. за върховен съдия е избран и Красимир Кънчев, а през 2016 г.  – Сибила Симеонова. 

Последователно през 2013 г. и 2014 г. в състава на съда влизат съдиите Ина Райчева и Диан Василев, а три години по-късно, през 2017 г., съдия Василев е избран за председател на Административния съд в  Русе. 

Последователно през 2013 г. и 2014 г. в състава на съда влизат съдиите Ина Райчева и Диан Василев, а три години по-късно, през 2017 г., съдия Василев е избран за председател на Административния съд в Русе.

В края на 2018 г., поради навършване на възраст, магистратския екип напуска съдия Елга Цонева – дългогодишен председател, а след това зам.-председател на АдмС-Русе.  Висока оценка за проявения от нея професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения, за институционализиране на Административния съд в  Русе и за развитието на неговия колектив бе заявена от представляващия ВСС Боян Магдалинчев, председателя на ВАС Георги Чолаков и председателя на ВКС Лозан Панов.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.