Последни новини
Home / Законът / Нели Куцкова: Румънското правителство саботира Кьовеши, но тя е фаворит и на народа, и на магистратите

Нели Куцкова: Румънското правителство саботира Кьовеши, но тя е фаворит и на народа, и на магистратите

Defakto.bg

Има нужда от обективен анализ на мандата на Цацаров, заради избора на следващия главен прокурор

„Виждала съм Лаура Кьовеши само веднъж, когато гостува в България през 2017 г. (по покана на Лозан Панов – б.р.) и ми направи впечатление на много сдържан, дори притеснителен човек. Моите лични впечатления от нея са много добри, друг е въпросът, че работата й се възприема противоречиво в Румъния, а и другаде“. Така известният съдия Нели Куцкова описа бившия румънски прокурор „Антикорупция“, фаворит за главен прокурор на ЕС в интервю пред бТВ.

Както е известно, Кьовеши бе първа в списъка на специалното жури по подбора измежду трима кандидати, бе посочена за фаворит и от две комисии на Европарламента – по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по бюджетен контрол. Посланиците на държавите от ЕС обаче предпочеттоха друг кандидат – французинът Жан-Франсоа Бонер, третият е германецът Андрес Ритер. Факт е и че докато течеше процедурата, в Румъния започнаха да разследват Кьовеши за работата й в „Антикорупция“, а румънските представители в ЕС откровено лобират срещу нея. България също не подкрепи Кьовеши.

Румънското правителство може да саботира Лаура Кьовеши, но тя има голяма подкрепа сред обществото, а и сред колегите магистрати там, категорична бе Нели Куцкова. Даде и пример – румънски наказателен съдия е разказвал почти възхитен за качеството на разследване, проведено от Кьовеши. „За да бъде осъден един човек трябва да е несъмнено, че той е извършил престъпление, а събирането на доказателства за престъпленията на „белите якички“ е трудна и интелигенттна работа“, напомни по този повод Куцкова.

У нас, въпреки многото стратегии, създаването на антикорупционна комисия и т.н., по тази линия достатъчно видими резултати няма, бе оценката на съдийката.

За предстоящия избор на европрокурори, включително и на един от България, Куцкова бе оптимистична – след като минат националните процедури, излъчените кандидати ще бъдат представени на комитет от 12 именити юристи, които не се водят от конюнктурата. Именно те са правили и подбора за главен прокурор на ЕС.

Съдия Куцкова отказа да дава оценки за изтичащия 7-годишен мандат на главния прокурор Сотир Цацаров, този декември. Но бе категорична – обективен анализ на този мандат е необходим не за да се дават оценки на отиващия си обвинител № 1, а за да се изработят обективни критерии при избора на следващия. Нещо, за което у нас се говореше и преди 7 години, но не бе направено.

Иначе процедурата за нов главен прокурор трябва да стартира между юни и август.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.