Последни новини
Home / Законът / ВСС отказа да пише правила за откомандироването

ВСС отказа да пише правила за откомандироването

Defakto.bg

С 3 срещу 7 гласа Съдийската колегия отказа да пише правила за откомандироването на магистратите.

Предложението бе на Лозан Панов. А поводът – случая с откомандироването на Лилия Терзиева от СРС и връщането й в районния съд в Пещера с решение на самата Съдийска колегия. Това е първият и единствен досега случай, в който колегията използва новото си правомощие по съдебния закон да откомандирова при неправилна заповед или „възникнала необходимост за кадрово обезпечаване на работата на органа на съдебната власт, от който магистратът е командирован“ (чл. 30, ал. 5, т. 18 ЗСВ).

Днес Панов обаче напомни и друго – дни след връщането на конкретния съдия в Пещера заради натовареността с дела там, тя отново е командирована, този път във Велинград, от председателя на ОС-Пазарджик. Междувременно по въпроса с определения се е произнесъл и ВАС, пред който Терзиева е оспорила откомандироването си от Софийския районен съд (в крайна сметка становището на върховните съдии е, че жалбата не спира изпълнението).

Основният за мен въпрос е как едно командироване се оказва нецелесъобразно, а друго – не, подчерта председателят на ВКС. Именно затова предлага да се пристъпи към изготвянето на правила, които да почиват на достоверна информация за натовареността и да създават предвимост, а не произнасяния ад хок за конкретния съдия или конкретиня ръководител.

Атанаска Дишева го подкрепи и напомни, че с подобен проблем кадровиците са се сблъскали и при РС-Ихтиман.

Драгомир Кояджиков възрази – законовата норма е достатъчно ясна, няма нужда от специални правила.

Боян Магдалинчев бе на същото мнение. Добави и че „започнахме да приемаме твърде много вътрешни регламенти“.

Не мисля, че ВСС може да преценява преценката по целесъобразност на съответния административен ръководител за командироването във Велинград, включи се Даниела Марчева.

Красимир Шекерджиев бе категоричен: решението на колегията е било вярно и правилно обосновано. Цитира и данните за натовареност за първата половина на 2018 г., според които тя е еднакво голяма и в София, и в Пещера, но в единия съд работят 5 магистрати, а в другия – 200. Във Велинград пък натоварнето е още по-голямо и затова новото командироване там също изглежда оправдано.

Цветинка Пашкунова опонира: „Не става дума за конкретиня случай „Терзиева“, а за създаване на правила за упражняване на нашето правомощие да прекратяваме командироване. Да, в закона има правила, въпросът е както административните ръконодители изготвят правила за командироване, няма пречка да се изготвят и правила за прекратяване на командироването“.

Само тя, Панов и Дишева гласуваха „за“ правилата.

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.