Последни новини
Home / Законът / Делото „Трайков-Прокопиев-Дянков“: Нямаше натиск за сделката с ЕВН, свидетелства министър

Делото „Трайков-Прокопиев-Дянков“: Нямаше натиск за сделката с ЕВН, свидетелства министър

Defakto.bg
Не е оказван натиск върху Агенцията за приватизацията по сделката за продажбата на миноритарния държавен дял от ЕВН. А държавата не е имала интерес от миноритарните си пакети в енергоразпределителните дружества и те са били прехвърлени в Държавната консолидационна компания, за да се продадат. Това свидетелства днес пред спецсъда министърът на икономиката и енергетиката Емил Караниколов, бивш шеф на приватизацията у нас.
Показанията са по делото срещу Трайчо Трайков, Иво Прокопиев и Симеон Дянков, стартирало след трето внасяне на обвинителния акт в съда. То няколко пъти бе прекратявано първо от СГС, а после и от спецсъда заради неясни обвинения. В крайна сметка прокуратурата обяви, че вини бившия вицепремиер Дянков и бизнесмена и издател на „Капитал“ и „Дневник“ Прокопиев за длъжностно престъпление по приватизацията, ощетило хазната с близо 28 милиона лева. А бившият енергиен министър Трайков е на съд за тежък случай на безстопанственост, задето не упражнил нужния контрол. Подсъдими са също и трима отговорни служители на инвестиционния посредник „Булброкърс“ – за съзнателно нанасяне на щети на чуждо имущество. Прицел на обвинението е тезата, че през 2011 г. миноритарният държавен дял в енергоразпределителното дружество ЕВН е бил изтъргуван на фондовата борса на занижени цени. Решението за сключването на сделката, а преди това за избора на посредника е на Агенцията за приватизация.
Разследването започва през 2014 г. по сигнал на тогавашния шеф на КФН Стоян Мавродиев (КФН загуби в съда делото срещу „Булброкърс“ – б.р.), а обвиненията срещу Трайков, Прокопиев и Дянков заваляха в края на 2017 г. и началото на 2018 г. Реалният резултат от тях дотук са наложени по искане на КПКОНПИ запори за 199 млн. лева (и то почиващи на далечната приватизация на „Каолин“ от 1999 г.) на Иво Прокопиев, тези на Трайчо Трайков са за 4,6 млн.лева.
Емил Караниколов

Свидетел №1 днес бе министър Емил Караниколов.

Министърът отрече да му е оказван натиск, за избора на инвестиционен посредник при продажбата на акции от „ЕВН България Електроразпределение“, съобщи БТА. Тази теза беше застъпена от прокуратурата, според която Симеон Дянков устно е разпоредил на Караниколов, тогава шеф на Агенцията за приватизация за инвестиционен посредник да бъде избран „Булброкерс“ при сделката за акциите от ЕВН. 
Министърът отбелязал, че имало определен натиск по какви критерии да бъде избран инвестиционен посредник от представител на Министерството на финансите, съветник в МС – Доротея Пандова. По думите му, пред Междуведомствената комисия за това по какви критерии да бъде избран посредник за продажбата на акциите от трите ЕРП-та, тя е давала предложения и е настоявала те да се случат. Караниколов се срещнал с нея заради това, но до конкретно решение не се стигнало. Според министъра днес проблемът със сделката бил, че е решено тя да се извърши на фондовата борса, където Агенцията за приватизационен контрол се лишавала от правомощия.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.