Последни новини
Home / Законът / Нищо ново. Правната комисия отхвърли ветото на президента върху гафовете в Изборния кодекс

Нищо ново. Правната комисия отхвърли ветото на президента върху гафовете в Изборния кодекс

Defakto.bg

Правната комсия на Народното събрание отхвърли наложеното от президента Румен Радев вето върху текстове от Изборния закон. Решението беше взето единодушно от всички членове на комисията, без депутатите от БСП, които напуснаха парламента.  Практически събирането на експертите бе само формално, защото политическото решение ветото да бъде отхвълено бе взето не на експертно, а  на политическо ниво от управляващите.  Така, че  правниците го отхвърлиха,  без да се вълнуват от процедурите и не защото няма върху какво да се замислят, а  защото политическите  кабинети им подсказаха какво да правят, за да гарантират „честни“ избори.

Държавният глава бе категоричен, че пакетът промени в Изборния кодекс отслабва механизмите за гарантиране на честни избори. Той настояда се премисли отложеното за пореден път машинното гласуване ,  да се актурализират избирателните списъци и въведе видеоконтрол при броенето на бюлетините. Тези действия издават отсъствие на воля за прозрачен и честен изборен процес, аргументира се президентът.  Радев изрично настоя  повторно да се обсъди по-високият праг на преференциите, а като мнозинството  политически сили и юристи, отхвърли една от най-изумителните промени –   решенията в комисиите да се взимат с обикновено, а не с квалифицирано мнозинство.

Днес изтича срокът, в който неправителствените организации могат да правят предложения за членове на Централната избирателна комисия.  До четвъртък депутатите,  парламентарните групи, както и партии и коалиции, които имат избрани евродепутати, трябва да внесат предложенията си.  След като документите на кандидатите бъдат публикувани на сайта на Народното събрание, в срок не по-малък от 7 дни ще се проведе изслушването им. Кандидатурите за председател, заместник-председатели и секретар на ЦИК, както и предложенията на президента за останалите членове, трябва да бъдат внесени до 18 март.

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.