Последни новини
Home / Законът / Цецка Цачева насрочи изпит за помощник-нотариуси по заместване

Цецка Цачева насрочи изпит за помощник-нотариуси по заместване

Defakto.bg

На 17 и 18 април ще се проведе изпит за помощник-нотариуси по заместване, съобщават от Нотариалната камара. Заповедта е на правосъдния министър Цецка Цачева. Изпитът ще е в сградата на Министерството на правосъдието, освен ако броят на кандитатите не наложи преместване.

Помощник-нотариусът по заместване задължително трябва да има практически стаж над 3 години (като нотариуса) и да се яви на изпит пред комисия, назначена от министъра на правосъдието. Изпитът също е близък до този за нотариусите и неслучайно – след като го е издържал, положил клетва и е вписан в регистъра на Нотариалната камара този помощник има право да изповядва и сделки с недвижими имоти, както и пълните права на нотариуса, когото замества.

Заявление за участие в изпита за помощник-нотариуси се подава от 5 до 18 март включително в деловодството на МП по образец. Слез изтичането на срока се обявява списък на допуснатите кандидати и на тези с нередовни документи, които в рамките на 7 дни могат да се поправят. След това министърът обявява окончателен списък за допуснатите до изпита.

Според сегашната заповед на Цецка Цачева правоспособност на помощник-норатиус по заместване придобиват само кандидатите, получили минимум добър (4) на изпита.

About De Fakto

Проверете също

Допълнителни часове за кандидати за гражданство през октомври дават от Министерство на правосъдието

Компенсират забавяния заради извънредното положение и епидемичната обстановка Министерство на правосъдието създаде опция за скъсяване …

Комисията ЛИБЕ гласува “за” мониторинг над България, Екимджиев зове адвокатите на стачка срещу Иван Гешев

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) на Европейския парламент се очаква да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.