Последни новини
Home / Законът / Кадровиците няма да изслушват бунтовни съдии от Благоевград, председателят на САС ще прави проверка

Кадровиците няма да изслушват бунтовни съдии от Благоевград, председателят на САС ще прави проверка

Defakto.bg

Проблеми на окръжния съд в Благоевград, които често занимаваха кадровиците в предния мандат, застанаха на вниманието и на тази Съдийска колегия. А след дебат и всякакви предложения членовете на ВСС отказаха да изслушат недоволните благоевградски магистрати и препратиха проблемите на председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева.

Това решение предизвиква размисли, особено като се има предвид практиката пред съвета да бъдат допускани за изслушване протестиращи магистрати. Нещо повече – проблемите в Благоевград възникват спорадично, били са и между окръжния и районния съдилища като такива, и персонално между техни ръководители, стигало се е до дълги дебати във ВСС включително за дограмите и климатиците в тамошната съдебна палата и то по повод единна обществена поръчка за тях. Тогава тази активност на кадровиците не беше случайна и водеше до подкрепи за едната страна в конфликта Катя Бельова, която бе и преизбрана на поста.

Сега проблемът се поставя от недоволни от нейното управление и съветът, макар и в нов състав, отказа да се ангажира с решаването му.

Поводът бе писмо от осем наказателни съдии от ОС-Благоевград, обърнали се към колегията заради законовото й правомощие „да решава въпроси за организацията и дейността на съответната система от органи на съдебната власт“ (чл. 30, ал. 5, т. 5 ЗСВ).

Осемте настояваха да бъдат изслушани от кадровиците и изтъкваха проблеми, които не се решават от тяхното ръководство и създават „нетърпима работна обстановка“.

В писмото се изброяват шест пункта, сред тях, че на практика от миналия февруари наказателното отделение е без ръководител, ресорният зам.-председател е бил в дълги болнични, вече е в отпуск по майчинство, а въпреки обявена точка на Общо събрание за посочване на и.ф., такова решение не е взето. Без последици са останали и решения на общото събрание на самото наказателното отделение за командироване на съди при тях, обявяване за свободна на една щатна бройка, график за заместване на отсъстващата. На свикано през януари Общо събрание на целия съд се е оказало, че то е без кворум и проблемите пак не са обсъдени. Но пък председателя на съда Катя Бельова е заявила, че наказателното отделение не е натоварено, което е точно обратното на други нейни становища да председателя на САС и до ВСС.

В същото време през януари в кабинета на Бельова са били събрани гражданските съдии и е решено занапред те да не дават дежурства в празнични и почивни дни, а да дежурят само наказателните съдии, които са далеч по-малко. Това е в разрез с практиката на съда от последните 20 години, в нито един съд в окръга графиците за дежурства не се изготвят само за наказателни съдии, категорични са осемте магистрати. Но в ОС-Благоевглад гражданските съдии вече са изключени от дежурствата.

В дебата днес Цветинка Пашкунова предложи да има изслушване, на което да бъде поканена и Катя Бельова.

Драгомир Кояджиков издигна друга инициатива – членове на ВСС да отидат на място и да чуят всички страни.

Вероника Имова изтъкна, че в ОС-Благоевград работят 23 съдии, писмото е от 8, а няма легитимно проведено Общо събрание. „Нека първо се проведе Общо събрание, тогава ние ще решаваме дали и какво да правим“, предложи тя. (Но от писмото на осемте става ясно, че проблемът се точи повече от половин година).

А Георги Чолаков обяви, че да назначава проверки в съдилищата от региона е правомощие на председателя на Софийския апелативен съд.

Лозан Панов бе на обратното мнение – поискалите изслушване съдии трябва да бъдат чути и се обяви против ходенето на комисия от ВСС на място, защото това ще е опосредено предаване на проблемите. Даде пример за други изслушвания – на недоволни съдии от СРС. Цветинка Пашкунова тук напомни и за съдиите от спецсъдилищата (по повод голямото натоварване и недостатъчната сградна осигуреност), споменато бе и направеното по ултиматума на председателя на РС-Ихтиман, че ще даде оставка.

Боян Новански обаче се възпротиви с примера, че ако утре други 8 недоволни ни пишат писмо, ние и тях ли ще каним?

Накрая бе формулирано предложение за изслушване на представители на недоволните наказателни съдии, на представители на гражданските съдии и на Катя Бельова.

Моето предложение е абсолютно същото, но без да го предаваме по телевизията„, пак се противопостави Кояджиков. С две думи – ако кадровици отидат на място, ще чуят всички гледни точки, но не в открито и публично заседание.

С 4 срещу 7 гласа предложението за изслушване във ВСС бе отхвърлено.

Отново с 4 на 7 гласа не се прие и членове на съвета да отидат в Благоевград.

С 6 на 5 гласа в крайна сметка се реши писмото да се изпрати на председателя на САС Даниела Дончева, тя да разпореди проверка и да съобщи резултатите. Едва тогава кадровиците ще преценят дали е необходима намесата им.

About De Fakto

Проверете също

Проект: Министерство на правосъдието предлага съдебна защита при издаването на европейска заповед за арест (ЕЗА)

  Министерство на правосъдието предлага въвеждането на ефективна съдебна защита при издаването на европейска заповед …

Заместник-министър Емил Дечев откри нов арест и пробационна служба в Благоевград

„Откриването  на новия арест и пробационна служба в Благоевград потвърждава стремежа на българската държава и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.