Последни новини
Home / Законът / Мнозинството на воля руга левицата, отхвърли ветото и нито дума за мъртвите души в избирателните списъци

Мнозинството на воля руга левицата, отхвърли ветото и нито дума за мъртвите души в избирателните списъци

Defakto.bg
Единодушно 154 депутати отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Изборния кодекс.  Единомислието стана възможно в отсъствие на левицата, чиито народни представители напуснаха парламента именно заради поправките в закона.   Това пък вдъхнови  мнозинството, което ги нападна със спокойствието, че няма кой да им отвръща, а нивото на дебатите  потвърди мнението, че  е безсмислено да се излагат тези,  които няма кой да чуе.

Тома Биков от ГЕРБ: „След като в продължение на 2 седмици опозицията се опита да делегитимира изборния процес, като внуши, че тези поправки са направени, за да бъдат фалшифицирани изборите, които все още не са проведени, сега същата опозиция практически делегетимира и президентската институция, като отказва да влезе в залата и да подкрепи собствения си президент“. Ветото се превърна в политически инструмент не на президента, а срещу президента, при това от партията, която го подкрепя“,  обяви Биков. ГЕРБ ще спечели изборите не заради правилата на играта, а защото има подкрепата на избирателите си. А БСП ще ги загуби, защото никой не иска да бъде управляван от хора, в чиито глави освен хаос, няма нищо друго…

Георги Марков ( ГЕРБ ), оспори мотива на държавния глава за отложеното машинно гласуване, като постави въпроса дали изборът на президента е бил честен, след като не е избран с машинно гласуване:  „Ако машинното гласуване е предпоставка, единствена гаранция за честност на изборите, ние трябва да повтаряме президентският вот и по навик от последните седмици, призова:  – Да хвърля кърпата и да правим президентски избори“.   Бившият конституционен съдия заяви още,  че мажоритарната система не е изгодна за БСП, защото тя страдала от липса на личности.

Цветан Цветанов ( ГЕРБ):  БСП няма друг полезен ход, те заиграха ва банк с излизането от парламента – единственото място, където се прави реалната политика и се гласуват законите. Режисирана и добре поднесена фалшива новина е, че решенията на ЦИК не са обжалваеми. И напомни, че това становище е изразено лично и от шефа на ВАС.  Не смятам, че БСП искат модела „Венецуела“, искат да видят българския Мадуро в лицето на Радев, който води към един режим като във Венецуела…

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се обяви против засилването на мажоритарния елемент в изборите  от гледна точка на културата на избирателите. Има риск парламентарните банки да се напълнят със силикон и ботокс, с ритнитопковци и подземни босове, заяви той.  И обясни, че с преференциите в сегашния им вид мажоритарния елемент се измества от роднински връзки или корпоративен натиск. В отговор Веселин Марешки (Воля) се обърна към групата на патриотите с думите, че „политически проститутки нямат място в българския парламент“.

Няма място за политически п…, отвърна на ниво  Валери Симеонов.

От „Воля“ се обявиха против машинното гласуване и настояха за дистанционно гласуване и премахване на праговете на преференциите.

Лидерът на  ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че  позицията на БСП е демагогия, защото никъде не са казали, че се отнемат конституционни права. Истинските ограничения в последните промени в изборните правила не са отчетени и от президента. Той визира ограничения брой секции – до 35, които могат да се разкриват в държавите извън Европейския съюз. И призова президента да сезира Конституционния съд с този въпрос (Интересно защо ДПС не се потруди лично,  след като има това право, а и защо не пита управляващите от ГЕРБ, които въведоха ограничението, вместо да гради единодушие срещу опозицията и президента ?! б.р). „Тези законови текстове, които лишават българските граждани от избирателни права, са противоконституционни. Призоваваме народните представители да изпълнят конституцията, за да не бъдат лишавани български граждани от избирателните си права. В случая Народното събрание не само не гарантира конституционни закрепените права и свободи, а напротив – създава законови пречки за упражняването им“, заяви лидерът на партията.

ДПС защити машинното гласуване. То е крачка напред към справедливост и честен избирателен процес, заяви Йордан Цонев. Той обясни, че така щял да се предотврати субективният фактор в СИК, където ставали ужасяващи неща и скандали, които изкривяват изборния процес.  66% от протоколите на СИК са сгрешени или подправени. Цонев даде пример с изборите през 2013 г., когато паралелно преброяване на ДПС с копия от подписаните протоколи от СИК показва 34% несъответствия с протоколите в ЦИК и разлика от 8 до 12% в някои от тях. Същото според него показало тогава и паралелното преброяване на БСП.

ДПС няма да се откаже  от високите нива на преференциите.

ГЕРБ обяви, че ще върне старите прагове на преференциите, като внесе своя законопроект, след като бъде отхвърлено ветото на президента.

Не се чу нито дума за актуализиране на избирателните списъци, за мъртвите души в тях,  за видеоконтрол при броенето на бюлетините, нещо което би направило  прозрачен и честен изборен процес, се казваше в мотивите на ветото на президента. Нямаше нито една реплика за отхвърленото изискване за образователен ценз на участниците в изборните комисии. Нито за крайно смущаващите промени, според които  решенията в комисиите ще се  взимат с обикновено, а не с квалифицирано мнозинство, както и с абсурдното решение по-ниски по ранг съдии от административните съдилища по места, вместо Върховният административен съд, да се произнасят по обжалвани решения на най-висшия орган на изборния процес – ЦИК.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.