Последни новини
Home / Законът / Нинова: Заключението на Антикорупционната комисия прикрива истината за министър Горанов

Нинова: Заключението на Антикорупционната комисия прикрива истината за министър Горанов

Defakto.bg

„Заключението на антикорупционната комисия е субективно и прикрива истината за министър Горанов“. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира решението на КПКОНПИ , според което  финансовият министър Владислав Горанов не е в конфликт на интереси като живее  в луксозен апартамент от 180 кв. м,  собственост на кръстника му, без да плаща наем. Корнелия Нинова посочи още, че в левицата “не вярват и на решението на комисията”,  че министърът не е в конфликт на интереси, съобщава в. Сега. Нейното изказване не е единственото, което поставя под съмнение последната дума на комисията.

Във вторник Корнелия Нинова се обяви в подкрепа на Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС. “Лаура Кьовеши е доказала и заслужава да стане европейски главен прокурор.”   Въпреки, че тя подчерта думите си като  лично мнение, което и не ангажира партията, подкрепата е показателна.  Социалистите досега не са се обявявали открито в подкрепата на една или друга кандидатура.  За позицията освен бившият главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния се конкурират френският прокурор Жан-Франсоаз Бонер и германецът Андреас Ритер.  Кьовеши спечели ЕП, а Бонер Съвета. Процедурата в Брюксел не е приключила.

Корнелия Нинова съобщи още, че левицата отправя искане към Европейската комисия и главния прокурор да обявят публично имената на „местните видни политически лидери“, които са цитирани в доклада на Еврокомисията от миналата седмица.  Тогава България получи остри критики от Брюксел, че не прилага ефективни мерки срещу корупцията и прането на пари, както и че потенциалните финансови престъпления не се разследват добре. Една от констатациите на доклада е, че „2/3 от сигналите за съмнителни сделки, които банки и финансови институции пращат към“ финансовото разузнаване в ДАНС, засягали и „местни видни политически лидери“.

„Питаме кои са местните политически лица, над които има политически чадър и не се водят разследвания за съмнителни сделки“, заяви Нинова. Според нея докладът на Еврокомисията е един от „най-тежките“ за последните години. Тя припомни думи на зам. главния прокурор Иван Гешев, че „български политици са получавали куфарчета с пари от Цветан Василев“, шеф на фалиралата КТБ. „Тогава отново искахме да обявят публично имената на тези политици, но и досега нямаме отговор“, каза Нинова.

Предстои да приключи и проверката на прокуратурата дали с ползването на този имот Горанов е извършил престъпление по служба или търговия с влияние. От държавното обвинение вече обясниха, че изходът от тяхната преписка зависи от проверката за конфликт на интереси, така че може да се предположи, че министърът ще излезе чист и от прокурорската проверка. Изходът се смята за предизвестен, любопитни са само мотивите, с които прокуратурата няма да открие търговия с влияние, сочат  наблюдатели.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.