Последни новини
Home / Гостува ни / Петър Обретенов: Стигнахме дотам Господ, а не законът да ги наказва

Петър Обретенов: Стигнахме дотам Господ, а не законът да ги наказва

Defakto.bg
Автор Петър Оберетенов

„ Морето навлезе в хотелите на първа линия в Несебър”, съобщават медиите. Силната морска буря е предизвикала няколко метрови вълни, които са залели долните етажи.  На южния и северния плаж в Слънчев бряг са разрушени много заведения, намиращи се на плажната ивица.

С природата шега не бива – предпазните диги от пясък са били отнесени, но тя ли е виновна за тези опустошения? Ако хотелите не бяха на  „ ПЪРВА ЛИНИЯ”, т.е. върху плажната ивица – нямаше да пострадат. Дори в един юридически документ, какъвто е Законът за устройство на черноморското крайбрежие  (ЗУЧ), плажната ивица е определена като територия , състояща се от различни природни дадености като пясък, чакъл, скални и други седиментни ( утаечни ) образувания, предизвикани от „ процеси на взаимодействие на морето със сушата”. Както изтъкнах в предишната си публикация „ Има ли давност за бетона по Черноморието” / Де факто. Бг, 19.02.2019г./: „ Между тези различни елементи от плажната ивица няма твърда, постоянна граница – тя постоянно се мени под въздействието на морето, вятъра и други природни явления, а и в зависимост от сезоните”. Тази плажна ивица е създадена и съществува по волята на природата, олицетворена от Господ и затова има специален юридически статут – да бъде на всички. Строителите на „ ПЪРВА ЛИНИЯ ” нарушиха не само човешкия закон, но и Божествения, като я бетонираха. Нямат страх от човешкия закон, но ако имаха малко страх и от божествения, нямаше сега да бъдат наказани от природата. Могат да пренебрегнат и нарушат човешкия закон, но не и природния. На снимките, показващи бедствието, се вижда, че хотелите, залети от морската стихия, са разположени точно върху пясъчния плаж, част от който е отнесен в морето. Върху каква територия остават тези постройки, които в момента се намират на самата брегова линия? Отговорът е даден в Конституцията: в забранена за частно придобиване и строителство.

 Разрушените постройки сигурно ще бъдат възстановени, а повредите – отстранени.  Ще бъде ли обаче възстановена собствеността на всички български граждани върху плажната ивица, дефинирана като изключителна държавна собственост?  Едва ли, ако съдим по досегашните действия на изпълнителната, законодателна и съдебна власт, които вкупом направиха дори невъзможното, за да извратят и обезсмислят конституционния смисъл на понятието „изключителна държавна собственост”. Някои ще кажат: с доброто намерение да подпомогнат развитието на българския туризъм. Но пътищата към Ада са постлани са добри намерения, а в повечето случаи тук се касае не за добри намерения, а за зловредна зависимост от личности и организации от сенчестата страна на обществения спектър, които посягат на обществена собственост и богатство.  Вицепремиерът Валери Симеонов малко повдигна завесата като посочи кои са някои от” инвеститорите” на Слънчев Бряг. Но така е и по цялото крайбрежие: то, до голяма степен завладяно от олигархични и мафиотски структури и място за нормален туристически бизнес, особено такъв развиван от местни предприемачи със средства припечелени от собствен труд и предприемчивост, или за семеен бизнес, почти липсва, освен ако той не разчита на благоволението на босовете. До голяма степен в този бетон изливащ се по Черноморието се перат пари и то двустранно: от страна на инвеститорите – в комплекси, които даже нямат предназначение да развиват хотелски туризъм, а са за строителство на сгради с апартаменти, които стоят или празни – непродадени, или  са закупувани от лица, които имат излишни пари, чиито произход е по – добре да не става обществено достояние.

 Да сте чували КПКОНПИ  да се интересува от тези въпроси? Изобщо, някоя държавна институция да се е заинтересувала откъде идва този златен дъжд върху златните български пясъци и прекрасната природа, който се превръща в сив бетон? И да е анализирала  къде отиват приходите от туристическата дейност и дали икономическата полза за обществото, а и за държавата – в частност, от този вид туризъм не  е нищожна в сравнение с възможностите, които предлага един нормален туризъм?  Да се отговори ли на въпроса защо българите предпочитат гръцки и турски курорти пред българските?

Още много подобни въпроси могат да бъдат зададени, но ако чакаме единствено Господ да санкционира  нарушителите на закона, ще изчезнат и последните райски кътчета по Черноморието, а доходите от този вид туризъм ще заминат към други райски кътчета по света, където получателите им ще могат да почиват, далеч от шумната и пренаселена бетонна джунгла, която са създали.

P.S. В момента съобщават, че проверката на плажа „ Алепу” е приключила със заключение на Строителния надзор, че няма никакви нарушения. И че се прави само брегоукрепително съоръжение.

Интересно е кой закон изпълняват проверяващите: писания или неписания? На „законодателите” на неписания закон дължим всички безобразия, които превърнаха Черноморието в бетонна джунгла. От краткия телевизионен репортаж се вижда мащабно строителство със железобетон, което никак не се връзва с брегоукрепване. Крепостна стена ли ще градят срещу морските вълни?

About De Fakto

Проверете също

Политика на диалог и разумна комуникация, обеща зам.-министър Георги Николов на синдикатите от ГДИН и ГДО

Привърженик съм на политиката на диалог и разумна комуникация, на боравенето с факти и на …

ВАС обяви за нищожно решението на МС, с което оттегля предложение до Президента за издаване на Указ за обособяване на Обзор като самостоятелна община   

Веднъж отправено  предложение до държавиня глава,  само той може да решава отнесения до  него въпрос …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.