Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ предлага бившия конституционен съдия Стефка Стоева за председател на ЦИК

ГЕРБ предлага бившия конституционен съдия Стефка Стоева за председател на ЦИК

Defakto.bg

Политици не познавам, но мога да бъда полезна като експерт, заяви Стоева пред Де Факто

Бившият конституционен съдия Стефка Стоева е номинирана от  ГЕРБ за председател на новата ЦИК, стана ясно на брифинг в парламента. Останалите членове на ЦИК, който предлага ГЕРБ са Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров. Баханов, Бойкинова и Ганчева и сега са членове на ЦИК.

Срокът за  подаване на предложения за нов състав на ЦИК изтича днес.   До момента предложения са постъпили от „Воля“ и коалиция „Реформаторски блок“.  Партия „Воля“ предлага Кристина Цанкова-Стефанова, а „Реформаторски блок“ Ивайло Ивков.  От Обединени патриоти“ днес издигнаха кандидатурата на доц. Таня Йосифова за зам.-председател на ЦИК.

Сериозно е и обновяването на кандидатурите на БСП – от шестимата си досегашни членове, партията запазва само един. Това е Таня Цанева. Останалите петима са Силвия Стойчева, Силва Дюкенджиева, Цветанка Георгиева, Николай Николов и Емил Войнов. „Избирането на нов състав на ЦИК е наш успех, принудихме управляващите, въпреки че не искаха, да спазят закона“, заяви по време на представянето на кандидатурите зам.председателят на ПГ на БСП Крум Зарков. Той обясни, че при изслушването в правна комисия, както и по време на гласуването в пленарна зала, депутатите от левицата няма да се върнат в парламента. „Само аз ще бъда, за да аргументирам предложенията ни“, каза Зарков.

ДПС ще запази досегашните си двама от тримата членове в комисията, издигайки за нов петгодишен мандат Севинч Солакова  (секретар на ЦИК) и Ерхан Чаушев.

„Патриотите“ издигат  представители само от  ВМРО и НФСБ, а Атака остава без свой представител. Коалицията предлага за зам.-председател на ЦИК досегашния ѝ член Бойчо Арнаудов

Стефка Стоева е юрист с 43 години професионален стаж като юрист.  Била е съдия и зам. председател на Върховния административен съд.  През ноември м.г.  изтече 9-годишният й мандат като съдия в  Конституционния съд. Колегите й я характеризират като сериозен  човек и добър професионалист.

Аз съм експертен човек и  не обичам публичността, но се съгласих  заради сериозните избори, които предстоят у нас.  Политици  не познавам, но имам опит и мога да бъда полезна като  експерт„,  заяви съдия Стоева пред Де Факто.

Стефка Стоева е на 66 години.  Взела е участие в решаването на десетки дела в Конституционния съд.

Едно от нашумелите решения, подготвени от нея,   бе зачертаната здравна  реформа на министър Петър Москов. Тя бе докладчик и по делото за  незаконния състав на ЦИК, назначен от президента  Росен Плевнелиев, решение, което КС обяви за противоконституционно.  Участавала е в решението за Изборния  кодекс  през  2011 година, както и по делото за първото касиране на три депутатски мандата през 2009 г. Тогава парламентът напусна сегашният съдия в КС Атанас Семов. Стоева бе  сред конституционни съдии, обявили, че Пеевски може да се върне, като депутат в парламента, след като подаде оставката си, като шеф на ДАНС.

Предложенията за членове на Централната избирателна комисия се правят от народни представители, парламентарни групи, както и от партии и коалиции, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК.  Останалите членове на комисията се назначават от президента на републиката въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени. Вероятно ЦИК ще остане с 19 члена,  но това не притеснява управляващите.

С последните промени в Изборния кодекс бе вкарано оспореното от президента „спадащо  мнозинство“, а  именно –   решенията на ЦИК се взимат с мнозинство от 2/3 от членовете, но ако то бъде обжалвано пред ВАС и отменено новото решение се взима от половината плюс един от членовете, а представителите на управляващото мнозинство заедно с този на „Воля“ са точно толкова, сочат наблюдателите.   Може да се окаже точно подозрението, че  Цветан Цветанов не случайно е декларирал подкрепа за кандидатите на левицата, без да ги обсъждат.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.