Последни новини
Home / Законът / Официално: Европейският парламент поиска Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Официално: Европейският парламент поиска Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Defakto.bg

Председателският съвет на Европейския парламент потвърди днес, че румънката Лаура Кьовеши е най-добрата кандидатка за първи европейски прокурор, и реши да не подлага този избор на пленарно гласуване.  Съветът се състои от председателството на ЕП плюс ръководителите на политическите групи.

Както е известно, миналата седмица две комисии в ЕП гласуваха в подкрепа на Кьовеши и по този начин  се противопоставиха на правителствата в ЕС, които чрез своите посланици в КОРЕПЕР дадоха подкрепа на френския кандидат Жан-Франсоа Бонер.

В края на февруари две комисии на ЕП изслушаха тримата основни кандидати за поста – Кьовеши, Жан-Франсоа Бонер (Франция) и Андрес Ритер (Германия). При последвалото гласуване Кьовеши получи 26 гласа, Бонер – 22 гласа, а Ритер – един глас.

Предстоят  преговори между Европарламента и Съвета на ЕС кой да стане догодина първи главен прокурор на ЕС с еднократен мандат от 7 години.

Румъния, която полага  усилия да препъне Кьовеши, днес се опита да повлияе на председателския съвет чрез две акции, съобщава БТА.

Румънската кандидатка е била извикана на разпит в специалната прокуратура по съмнително дело срещу нея за финансова злоупотреба при изпълнение на служебните й задължения, докато оглавявала  Националната дирекция за борба с корупцията (ДНА).  А министърът на правосъдието Тудорел Тоадер публикува писмо във влиятелния британски всекидневник „Файнаншъл таймс“  с обвинение срещу Кьовеши, че е подлагала на тормоз румънската правосъдна система като шеф на ДНА.  Той твърди, че за четирите години на този пост тя е образувала преписки срещу 3420 съдии и прокурори, което представлява половината от магистратите в страната. Само 30% от тях са били по сигнали отвън, а останалите 70% са били по инициатива на ДНА

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.