Последни новини
Home / Законът / Пленумът на ВАС размести съдии, чака се решение за аналитичното звено

Пленумът на ВАС размести съдии, чака се решение за аналитичното звено

Defakto.bg

Пленумът на Върхвния административен съд (ВАС) определи членове на конкурсната комисия, която ще оценява кандидатите за 9 вакантни щатни бройки в съда. Председателят Георги Чолаков е представил на колегите си и кандидатурата на Ваня Анчева за председател на Седмо отделение на ВАС за втори мандат. Предстои процедура по назначаването й.

За идната седмица обаче е отложено формирането на аналитичното звено на ВАС, обявено от Чолаков още в началото на мандата му. Първоначалните намерения бяха то да се състои от четирима съдии – по двама от двете колегии на ВАС и да се оглавява от „външен“ експерт – за това упорито се спрягаше името на бившия констиуционен съдия и зам.-председател на ВАС Стефка Стоева. Варианттът за „външен“ окончателно е отпаднал, стана ясно и след номинациите на Стоева за председател на ЦИК. Известните кандидати за аналитичното звено на ВАС са Любомир Гайдов (вече шеф на отделение), Теодора Николова, Таня Куцарова и Кремена Хараламбова.

Съобщението на ВАС:

„Чрез жребий измежду всичките 89 върховни съдии бяха изтеглени имената на Георги Георгиев, Любомира Мотова и Ваня Анчева за редовни членове, както и на Светлана Борисова – за резервен член. Те ще участват в състава на комисията заедно с един член на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) и един хабилитиран преподавател, определен от ВСС. Конкурсът за избор на 9 нови съдии във ВАС стартира на 18 ноември м.г. с обнародването му в „Държавен вестник“.

Председателят на ВАС Георги Чолаков предложи на Пленума кандидатурата на съдия Ваня Анчева за председател на Седмо отделение за втори мандат. Предстои процедура по назначаването й.

На днешния Пленум бяха гласувани и разпределения на членове на отделенията по колегии“.

About De Fakto

Проверете също

Шест неправителствени организации зоват президента за вето на промените в ЗСВ за спешно изваждане на НСлС от прокуратурата

 Аргументът, че НС е длъжно „да разтърве“ Гешев и Сарафов, подсказва порочни цели, които нямат …

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.