Последни новини
Home / Законът / Проверката по „Ало, Банов съм“ се удължава заради лично разследване на случая от вицепремиера Томислав Дончев

Проверката по „Ало, Банов съм“ се удължава заради лично разследване на случая от вицепремиера Томислав Дончев

Defakto.bg

Проверката по случая „Ало, Банов съм“ се удължава, тъй като вицепремиерът Томислав Дончев е изпратил допълнителни документи до прокуратурата. Това заявява Румяна Арноудова, говорител на главния прокурор пред „Фокус“.  От изявлението й се разбира, че наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура, който извършва предварителната проверка по този случай, в края на миналата седмица е бил приключил с всички действия по проверката.  Това включвало „както взимане на писмени обяснения, така и изискване и получаване на документи и аудиозаписа, който беше разпространен, и изготвяне на експертна справка“.  Вчера обаче до главния прокурор постъпило писмо от вицепремиера Томислав Дончев, с което той го уведомил,  че е извършвал собствена проверка по този случай, изисквал е документи от различни министерства и е събрал такива, които му е изпратил, казва Арнаудова.

Документите на вицепремиера били  в значителен обем и са  изпратени още вчера на  наблюдаващия прокурор в Специализираната прокуратура.

„Така че въпреки намерението на наблюдаващия прокурор тази седмица да се произнесе с краен прокурорски акт, проверката ще се наложи да се удължи, за да се направи анализ и да се разгледат всички документи, които Томислав Дончев е изпратил и да се направи собствен анализ“, обяснява прокурор Арнаудова. „Освен това след като се запознаят, колегите от Специализираната прокуратура ще преценят дали не се налагат допълнителни действия по проверката“, допълва тя.

„Не можем да коментираме в какво качества, защо и в рамките на какви правомощия вицепремиерът е извършвал проверка, но така или иначе тези документи са изпратени, постъпили са в прокуратурата и за нас възниква веднага задължение да ги анализираме, да ги сравним дали разполагаме вече с тях и да направим допълнителен правен анализ“, казва още Арнаудова.

Проверката по „Ало, Банов съм“ не е лично разследване, а стандартна процедура. Това коментира по-късно вицепремиерът Томислав Дончев предаде БНР.  Тя се извършва при всяко съмнение за злоупотреби със средства от еврофондове. Подобна информация прокуратурата е получавала и при други случаи, казва Дончев „Случаят тук е малко по-различен. Доколкото случаят е с характер на публична сензация, доколкото аз знам, че органите на прокуратурата работят, реших, че всичко, което е събрано в администрациите под формата на документи, проверки, доклади и така нататък, би било от полза на прокуратурата заради целите на разследването или проверката, която тече там“, добави по-късно вицепремиерът.

В края на януари  Елена Йончевай оповести разкрития за сериозни нарушения в Министерството на културата, извършени от Боил Банов като зам. министър.  От  обявената  информация се разбра, че  като зам. министър  Банов, в присъствието на служители от министерството, предлага и разпорежда процедурни похвати,  чрез които да не се търсят неустойки от частния изпълнител на ремонта на Ларгото в размер на 700 000 лв.  Причината за дължимата неустойката е забавяне на ремонта.

От  записите, пуснати пред журналисти  се чу как заместник-министърът дава разпореждания документално нещата да се оформят така, че изпълнителят на ремонта да не връща пари.  Изпълнител е фирмата ДЗЗД “Антична Сердика”.  Записите са три.  Единият разговор е от края на март 2016 г. и е проведен в кабинета на Банов.  От чутото стана ясно, че  Министерството на културата е трябвало да поиска обезщетение в размер на 700 000 лева заради забавяне на строителството с 33 дни.  Банов обаче нарежда забавеното изпълнение на обекта да бъде документално маскирано. „Тези 33 дни да се покрият с акт 10 назад, за да изчезне въобще това условие„, се чува от пуснатия запис.

За случая Йончева информира ЕК и Олаф, а прокуратурата тогава светкавично се самосезира. Както се вижда проверката й се удължава безсрочно.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.