Последни новини
Home / Законът / Спецсъдът разпореди принудително довеждане на енергиен бос по делото срещу Ченалова

Спецсъдът разпореди принудително довеждане на енергиен бос по делото срещу Ченалова

Defakto.bg

Принудително довеждане на собственика на „Обединени енергийни търговци“ Ангел Божилов по делото срещу Румяна Ченалова разпореди спецсъдът.

Мярката трябва да бъде изпълнена на 17 април, когато ще е следващото съдебно заседание, съобщи Клуб Z. Енергийният бос се е очаквало да бъде принудително доведен днес, но съдия Николай Димитров е приел молбата за отсрочка, отправена от представител на Божилов, който бил командировка в чужбина. Довеждането обаче не е отменено.

Ангел Божилов

Собственикът на ОЕТ е свидетел по прословутото наказателно дело срещу Ченалова, което миналата година успя да стартира от пети път в спецсъда. Преди това три пъти бе прекратявано от СГС заради функционалния имунитет на съдията, както и заради неясни обвинения. Едно прекратяване и връщане – заради обвиненията, отбеляза и спецсъдът.

Прокуратурата твърди, че като съдия от СГС Ченалова е извършила длъжностно престъпление, като е дала ход на иска на „Обединени енергийни търговци“ срещу НЕК за близо 6,5 млн. лева, безда е внесена 4-процентната държавна такса и е запорирала активи на държавната компания до размера на тази сума. Поотделно са и вменени всички проведени 14 заседания по делото. А твърдяното документно престъпление е, че дописала в протокол изявления на ОЕТ.

Един основен свидетел на прокуратурата – Димитър Попов, който знаел за уговорка конкретното дело да се реши в полза на ОЕТ, бе обявяван за издирване. Свидетели по казуса бяха също Петко Сертов и Маргарита Михнева.

Любопитното е, че в крайна сметка и след уволнението на Ченалова НЕК губи въпросното дело на две инстанции, а наложените запори са свалени миналата година, след като държавната компания се е разплатила с „Обединени енергийни търговци“. Това стана ясно от показанията на единствената разпитана днес – старши юрисконсултът на НЕК Данка Дамянова. Тя обяви, че не може да оттговори на въпросите на защитата .защо държавният гигант си е наемал и външни адвокати от частна кантора, след като има 10 юрисконсулта на щат. Другото питане бе кой е платил разноските по търговското дело, възлезли на 2 млн.лева пед двете инстанции. (По закон за тях се осъжда изгубилата страна).

Самата Ченалова води дело във Върховния административен съд (ВАС) срещу уволнението й като съдия от предния ВСС. В момента казусът повторно е на вниманието на тричленка на ВАС. Случва се, след като веднъж тричленен състав на върховния съд обяви уволнението за законно, но петчленка отмени това решение и нареди повторното му гледане. Препъни-камъкът тук е тълкувателното решение на самия ВАС за дисциплинарната практика, в което ясно бе казано, че е недопустимо едни и същи кадровици веднъж да предлагат магистрат за наказание, а втори път да стават и членове на неговия дисциплинарен състав, който преценява основателността на обвиненията (впоследствие законът изключи членовете на ВСС от дисциплинарните предложения). При Ченалова обаче функцията на обвинител и съдник бе съвместена от Галя Георгиева и Даниела Костова от ВСС и се очакваше уволнението да бъде признато за незаконно. Но първата тричленка на ВАС заобиколи проблема, разделяйки няколкото предложения за наказване на Ченалова, разглеждани съвместно от съдебния съвет.

По подновеното дело пред тричленен състав имаше заседание в края на февруари. Новата дата е през юни.

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.