Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ и ДПС амнистираха дългове на Главното мюфтийство за 8 106 000 лв.

ГЕРБ и ДПС амнистираха дългове на Главното мюфтийство за 8 106 000 лв.

Defakto.bg

Депутатите на  ГЕРБ и ДПС подкрепиха на първо четене промените в Закона за вероизповеданията, с които се  освобождават еднократно от плащане на неплатените дългове към 31 декември 2018 г. всички регистрирани вероизповедания.   В амнистията влизат публични вземания с главниците, лихвите и разноските по тях.  След повторно гласуване със 109 „за“, 24  „против“ и 3 – ма „въздържали се“, бяха  зачертани задължения  на обща стойност 8 267 000 лева.  От тях 8 106 000 са дълговете на Главното мюфтийство.

От „Обединени патриоти“ не подкрепиха законопроекта.

Павел Шопов от квотата на  „Атака“ настоя законопроектът да бъде оттеглен.  Личното му проучване показало, че голямата част от дълговете на мюфтийството са от неплатени такси към съдебната система по отхвърлените от съдилищата искове по близо  70 дела на мюфтийството срещу държавата за имоти.  Той заяви, че парламентът гласува недопустима държавна помощ на една неизправна институция, а   прецедентът ще открие възможност всеки да иска такива „опрощавки“.

Искрен Веселинов от ВМРО също се противопостави на промените в закона:  „В края на краищата голяма част от тези пари, доколкото ни е известно, защото тази информация, разбира се, се крие, са осигуровки.  Значи служителите на Главното мюфтийство ще получават пенсии, които ние в момента ще дотираме“.

На законопроекта, внесен с подписите на Цветан Цветанов и  Мустафа Карадайъ остро възрази и лидерът на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов, който постави знак за равенство межуд ДПС и Главното мюфтийство.  „Отново сме поставени в ситуация НС да бъде рекетирано от една парламентарна група – в случая групата на ДПС. Призовавам колегите от ГЕРБ да не се връзват на тази въдица“, каза Валери Симеонов. И още:  “ Те пари имат. Ахмед Доган можеше да се бръкне и да плати  този дълг.  Но не,  трябваше да видим, че ДПС командва парада в България, че без ДПС нищо не става“.

Според Цветан Цветанов  амнистията на дълговете ще защити националната сигурност.( Не беше ли задължение  да се плащат налози и съдебните такси, а данъчните да следят защо дълговете се трупат година след година, именно заради сигурността на държавата?! б.р.)    Той посочи, че никой не го е притискал да си сложи подписа,  а “ просто сме си припомняли това, което е обсъждано на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС)“.

По- рано пред Нова тв,  Корнелия Нинова опроверга тезата на Цветанов.  „На КСНС при президента всички бяхме единодушни, че трябва да спрем външното финансиране от други държави на вероизповедания в България и за това няма никакъв спор“, заяви тя.   При президента нито дума не е ставало да се опрощават  задължения на мюфтийството, категорачина бе Нинова.

„Държавата отпусна субсидия на вероизповеданията, ние това сме го приели, това беше и съгласието при президента. Да намерят начин тази субсидия да се използва за заплати“, каза още лидерът на БСП.  И напомни,че  съюзът “ ДПС-ГЕРБ съществува отдавна, например чрез раздаването от страна на Министерски съвет на пари извън бюджета на общини на ГЕРБ и ДПС, което ние многократно сме изваждали като факти“, каза още тя

Йордан Цонев от ДПС пък  заяви, че законопроектът е въпрос на държавна финансова политика: „След като министърът на финансите е дал съгласието си, остава да преценят депутатите дали това могат да го приемат или не. Трябва да се прецени конкретно. Не искам да влияя на никого от колегите“.

Въпросните промени в Закона за вероизповеданията са вторите за по-малко от три месеца. В края на миналата година бяха приети поправки, с които държавата се ангажира да осигури парите за заплати на служителите, както и с тяхното увеличение.

От Свещеническия синдикат твърдят, че текстовете противоречат на Конституцията и Кодекса на труда.  И проф. Станилов от „Атака“  напомни на управляващите да четат повече Конституцията – защото президентът, а не парламентът има право да опрощава задължения.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.