Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов оспори отказа на Съдийската колегия да образува дисциплинарно дело срещу Георги Ушев

Лозан Панов оспори отказа на Съдийската колегия да образува дисциплинарно дело срещу Георги Ушев

Defakto.bg

Председателят на ВКС Лозан Панов е обжалвал  отказа на  Съдийската колегия да  образува дисциплинарно производство срещу председателя на АСНС Георги Ушев.
„Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) подаде до Върховния административен съд (чрез Висшия съдебен съвет) жалба срещу решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по т. 4 от Протокол № 7/26.02.2019 г., с което е прието да не се образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на съдия Георги Ушев – председател на Апелативния
специализиран наказателен съд (АСНС)“, се казва в съобщение на  ВКС.

Ушев беше предложен за наказание,  след като комисия от върховния съд провери движението по шумното дело от м.г. за освобождаване и светкавично връщане от Апелативния спецнаказателен  съд   в ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

В доклада на комисията от трима върховни съдии, се посочеха  сериозни нарушения от ръководителя на Апелативния спецнаказателен съд.  От тях ставаше ясно, че спешното производство пред въззивната инстанция е извършено при сериозни нарушения на НПК –  делото е било  образувано,  без да са спазени изискванията на закона за проверка на редовност и размяна на книжата,  при липса на годен, подлежащ на спиране съдебен акт, без подписите на съдебните заседатели и съдебния секретар.   Както и че самият Ушев е  ходил при първоинстанционния съдия, за да  подсигури по-бързото движение на жалбата на прокуратурата срещу пускането на Иванчева и Петрова от ареста.
Предложението на Лозан Панов за дисциплинарно производство срещу административния ръководител на Апелативния специализиран  наказателен съд  бе мотивирано  именно с  тези данни.

Решението на Съдийската колегия предизвика много дискусии, а  липсата на критичност в случая  се възприе като чадър за натиск над подчинените магистрати от началниците им в системата.

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.