Последни новини
Home / Законът / Министър Цачева участвала в заседание на Съвета на Европейския съюз по въпроси на правосъдието

Министър Цачева участвала в заседание на Съвета на Европейския съюз по въпроси на правосъдието

Defakto.bg

 

Министърът на правосъдието Цецка Цачева е участвала в  заседанието на Съвета на Европейския съюз „Правосъдие и вътрешни работи”, част „Правосъдие“.  То е проведено  днес в Брюксел, научаваме от прессъобщение на Министерството на правосъдието.

Ето и пълният му текст:

България подкрепи подкрепи постигането на съгласие в рамките на Съвета по предложението за Директива относно установяването на хармонизирани правила за определянето на представител за целите на събирането на доказателства в наказателния процес. Досието беше приоритетно за Българското председателство. Министър Цачева посочи, че този механизъм ще създаде благоприятни условия за по-бързото и ефективно събиране на доказателства за целите на разследването, разкриването и предотвратяването на престъпни деяния.

Другата тема, която беше обсъдена на заседанието в част „Правосъдие“, е приемането в бъдеще на Решения на Съвета за предоставяне на мандат за преговори за споразумение между Европейския съюз и Съединените американски щати относно трансграничния достъп до електронни доказателства при съдебно сътрудничество по наказателноправни въпроси, както и за преговори по Втория допълнителен протокол към Конвенцията на Съвета на Европа за престъпления в кибернетичното пространство. В тази дискусия министър Цачева изрази подкрепата на България  за общия европейски подход по отношение на сключването във възможно най-кратки срокове на споразумение със САЩ и за предоставянето на мандат на Комисията за участие в преговорите по проекта на Втория допълнителен протокол към Конвенцията на Съвета на Европа.

В рамките на работния обяд министрите на правосъдието  обсъдиха и темата за „Използването на изкуствения интелект в съдебните системи“. Беше подчертано, че използването на новите технологии трябва да бъде съобразено с основните права на европейските граждани и да дава нужната защита на личните им данни.

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.