Последни новини
Home / Законът / Рязък спад на делата, близо 90 % от дълговете вече се събират от колектори и други, предупредиха частните изпълнители

Рязък спад на делата, близо 90 % от дълговете вече се събират от колектори и други, предупредиха частните изпълнители

Defakto.bg

Две дисциплинарни производства срещу ЧСИ Тотко Колев за либийския танкер

Рязък спад на делата през 2018 г. и на материалния интерес по тях отчитат от Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ).

В крайна сметка в момента ЧСИ се занимават само с 10 % от дълговете в страната, каза председателят на Камарата Георги Дичев. И отправи предупреждение хората да внимават какво подписват, какви кредити вземат и т.н. Защото в изпълнителното производство по реда на ГПК и особено след последните законови промени правата на длъжниците са защитени. Но 90 % от вземанията вече отиват при колекторски фирми и други, които нямат тези законови задължения и върху коитто не се упражнява контрол. А банки и фирми все по-често се обръщат към колектори.

Канторите на частните изпълнители изпитват сериозни затруднения да сипокриват разходите, масово се съкращават служители, каза Дичев. „Не плачем, не се жалваме, излагаме фактите“, наблегна той.

През 2018 г. ЧСИ са образували 220 хил. дела (срещу 240 хил. през 2017 г., спадът е с 8 %), като най-много – 105 хил. от тях са били в полза на търговци, следват държавата и общините – 71 хил.дела, поравно са делата в полза на банки и на граждани – 22 хил.  Общо събраната сума от ЧСИ за годината е 1,015 милиарда лева срещу 1,100 милиарда през 2017 г.  Рекордна сума е възстановена на българските граждани от частни изпълнители – 190 млн.лв., подчерта Дичев. Събраните издръжки за деца са 6 млн.лв., а събраните неизплатени заплати – 7 млн.лв.

Тенденцията е, че делата на банките продължават да намаляват (от 29 хил. през 2017 г.) и вече са едва 10 % от общия брой, намаляват и тези в полза на търговци – от 129 хил. на 105 хил.

Драстично намаляват и продажбите на недвижими имоти – тук спадът е с 24 %, от 9 200 през 2017 г., на 7 000 през 2018 г., отчете Дичев. Миналата година въводите във владение, извършени от ЧСИ след публична продан, са 1120.

Любопитна е статистиката за разпределението на делата из страната. Прави впечатление например, че в София той е спаднал от 89 хил. на 51 хил. Причината за това са промените в подсъдността, която вече е по седалището на длъжника.

След поправките в ГПК, разширили правата на длъжника да обжалва действия на ЧСИ, са се увеличи жалбите пред съда – от 4 500 през 2017 г. на 4 900 през 2018 г. Намаляват обаче жалбите срещу съдебни изпълнители, подадени до Камарата на ЧСИ от 654 през 2017 г. на 530 през 2018 г.

Анализът на промените в ГПК и в Закона за ЧСИ от 2017 г. сочи, че длъжниците вече са добре защитени и масово упражняват правата си да оспорват оценки, да се позовават на несеквестируемост на доходи и имущество, да възразяват срещу прекомерността на обезпечителните мерки и разноските по изпълнението. От друга страна кредиторите вместо по съдебен път търсят алтернативни методи за събиране. Затова промените от 2017 г. трябва да се надградят, като се даде още по-бърза и по-евтина защита на правата и на двете страни в изпълнителния процес чрез неговата електронизация – електронни търгове и запори, електронен достъп до държавните органи и общините, провеждането на доброволни продажби на имущество, които спестяват съдени разходи и лихви, смятат частните изпълнители

Лансират и идея събирането на малките задължения да не минава през съд, както е например в съседна Сърбия. Така се постига разтоварване на съда, от една страна, а от друга се спестяват разноските и лихвите, като производството е напълно безплатно за длъжниците.

Няма нужда за задължение от 50 лева, което някой може и да е забравил да плати, да бъде натоварван с разноски и лихви, илюстрира Дичев. Европеъският опит в това отношение ще бъде обсъден на предсттояща международна конференция за съдебното изпълнение в София.

Второ дисциплинарно дело срещу изпълнителя от Бургас Тотко Колев

Тръгва ново, второ поред дисциплинарно дело срещу ЧСИ Тотко Колев за случая с либийския танкер „Бадр“, съобщи Дичев в отговор на въпроси на репортери.

Скандалът гръмна в края на миналата година, когато въпреси съдебно решение за спиране на продажбата му в изпълнителното производство, образувано по искане на „Булгаргеомин“ танкерът бе продаден, а екипажът му сменен.

По този повод прокуратурта също започна разследване срещу частния изпълнител Тотко Колев.

Що се отнася до дисциплинарните производства – и двете по искания на правосъдния министър, едното е приключило, а другото тепърва се образува.

По приключилото Колев е наказан с две години лишаване от права, но оспорва санкцията пред Върховния касационен съд и делото е висящо.

 

About De Fakto

Проверете също

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

В София започва двудневна конференция за достъпа до правосъдие на лица с увреждания

Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“  (ГИП-София), съвместно със Съюза на съдиите в България …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.