Последни новини
Home / Законът / Испански съд заседава за екстрадицията на Арабаджиеви днес

Испански съд заседава за екстрадицията на Арабаджиеви днес

Defakto.bg

Очаква се днес искането за екстрадицията на Маринела и Ветко Арабаджиеви да бъде гледано от испански съд. В момента те са в арест в Барселона, но е вероятно казусът по компетентност да бъде прехвърлен на националния съд в Мадрид, съобщи бТВ.

Известните съпрузи, за които има издадена европейска заповед за арест от миналата година, бяха задържани на 7 март в къща в Кабрера дел Мар, край Барселона. Обвиненията срещу тях са за организирана престъпна група, данъчни престъпления, пране на пари. А информациите за задържането им са противоречиви. Според Георги Семерджиев (известен и като Жоро Шопа и приближен на Евелин Банев-Брендо), в чиято къща са арестувани, двамата са отишли там два дни преди задържането и са се предали сами, а преди това са били във Франция. Според други информации залавянето на Арабаджиеви е станало покрай друго искане за екстрадиция – на самия Семерджиев, което обаче е било оттеглено и вмомента той си е вкъщи.

След ареста зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че у нас информацията била, че Арабаджиеви са във Франция. От репортаж на бТВ, излъчил свидетелства на живущи в Кабрера дел Мар обаче се разбира, че фамилията е била там по-дълго време.

Процедурата за връщането е известна – тя се развива по европейската конвенция за екстрадиция. В нея съдът на предаващата държава преценява изпратеното искане и съпътстващите документи, от гледна точка на това дали престъпленията, за които се иска предаването, са престъпления и по испанския закон, както и дали са налице данни за прекрачването на закона. В тези производства преценката е документална – според изпратеното от искащата държава.

След обявеното от спецпрокуратурата разследване срещу Аабаджиеви миналата година у нас бе арестуван синът им Вълчо. За последно през януари състав на апелативния спецсъд (с едно особено мнение) окончателно отказа промяна на мярката за неотклонение. Междувременно по наказателното производство у нас съдът наложи запори и възбрани върху дружествени дялове и имоти на фамилията.

„Тези шумни акции у нас приличат на преразпределение на отдавна раздадено имущество. Има олигарси, които ще се преследват, и такива, които няма да се преследват“, коментира Татяна Дончева пред бТВ. Дончева, която е и адвокат на Евгени Банева, напомни и че става дума за хора, „предопределено“ забогатели покрай касовата и масовата приватизации (Ветко Арабаджиев е бил шофьор на месокомбината в Пловдив) и в момента биват преследвани и заради начина, по който са забогатели. Но давността за това е изтекла.

В същото време им се повдигат обвинения за организирани престъпни групи (за което явно е достатъчно обвиняемите да са поне трима), за да са на подсъдност на спецправосъдието.

„Да, приватизацията може да е била престъпна и е била безкрайно несправедлива, големият въпрос покрай нея обаче е защо не е имало действащ приватизационен контрол. Сега ни подхвърлят едни обогатили се по този начин хора като парчета месо и очакват да се задоволим с тях. Но дали някой е достатъчно наивен да смята, че нвремето това е ставало безвъзмездно?“, заключи Дончева.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.