Последни новини
Home / Законът / Кметът на Созопол е обвинен за присвояване на 2 млн. лв. от общината

Кметът на Созопол е обвинен за присвояване на 2 млн. лв. от общината

Defakto.bg

 

 

Панайот Рейзи е трети мандат кмет на Община Созопол, бил е председател на общинския съвет. От 2007 г. е кмет на Созопол, избран е с листата на ГЕРБ.

Софийска градска прокуратура (СГП) e   повдигнала обвинение  на кмета на община Созопол Панайот Рейзи за длъжностно присвояване  на общински пари в размер на 1 989474,08 лв. Присвояването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, съобщи държавното обвинение.  Деянието е  осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления – престъпление по чл.203 вр. чл. 202,  ал. 1, т.1, вр. чл. 201, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Кметът е  привлечен към наказателна отговорност,  за това че  от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. в Созопол,  с 33 отделни деяния, като извършител, в качеството си на длъжностно лице и в съучастие с друго длъжностно лице от община Созопол, е присвоил чужди пари  в общ размер 1 989474,08 лв. (собственост на Община Созопол), поверени му да ги управлява.  За улесняване на присвояването кметът  извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури, се казва в съобщението.  Рейзи е изплащал  суми от бюджета на Община Созопол по фактури за извършени СМР.  Като основание за банковия превод се сочели договори за извършени СМР, но сумите постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител, казва прокуратурата.  Самите фактури и договори пък не произхождали от лицата, сочени за техни автори.

Спрямо Рейзи  е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение за престъплението по чл. 203 от НК  (длъжностно присвояване) Панайот Рейзи  може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години,  конфискация на част или цялото имущество, лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност, ккато и  лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.

 

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.