Последни новини
Home / Гостува ни / Херцози, роднини на Симеон признаха, че „царските“ гори са на държавата

Херцози, роднини на Симеон признаха, че „царските“ гори са на държавата

Defakto.bg

Шестима наследници на Фердинанд „излязоха“ от делото за горите след спогодба

Безпрекословно признание на правото на собственост на държавата върху „царските“ рилски гори направиха шестима роднини на Симеон Сакскобургготски, херцози от рода фон Вюртемберг, наследници на цар Фердинанд. Това стана по делото за 16 500 дка гори, водено в Софийския окръжен съд. То е единственото от серията за т.нар. царски имоти, което още няма финал на първа инстанция. Адвокати на държавата са Ирен Савова и нейният екип.

Признанието е безпрецедентно, но пък в унисон с решенията на серия от съдебни състави, които бяха категорични – „царските“ имоти са държавни.

Днес съдът одобри спогодба между земеделския министър Румен Порожанов (от чието име е подаден искът за горите) и Патрик Франсис Александър дьо ла Лан Мирлес, херцог Александер фон Вюртемберг, херцог Ойген фон Вюртемберг, херцог Фердинанд фон Вюртемберг, херцогиня Софи Едокси Мария Луиз, Франсоа Жорж Мари Люс-Байи.

В нея изрично се заявява, че херцозите никога не са считали имотите за своя собственост или за собственост на свой праводател, не са придобивали право на собственост върху тях, нито доходи и не са целяли лично или чрез трето лице да пречат на Република България да упражнява правото си на собственост.

Става дума за 16 поземлени имота, връщани през 2000 г. и 2003 г. от общинската поземлена служба в Самоков на „наследници на бившия цар Фердинанд“. Те са част от 16 500-те дка гори, които държавата си поиска обратно. Роднините на Симеон от рода фон Вюртемберг с адреси в Мюнхен, Франкфурт, Париж с обаче не са встъпвали във владението им, но също бяха ответници по делото като наследници на Фердинанд.

Последицата от спогодбата са, че делото спрямо Вюртембергови се прекратява. Като и че те, и държавата декларират, че занапред няма да имат претенции една към друга за заплащане на обезщетения, неустойки, вреди, пропуснати ползи, равностойност на добиви и други.

Така ответници по процеса остават Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза, които владеят горите, връщани им на базата на решението на Конституционния съд от 1998 г., обявило за противоконституционен еднократния закон от 1947 г. за отнемане на имотите на бившитте царе и техните наследници. Става дума за решението на КС, което – по признанието на ред авториретни юристи (а и на съдебни състави от всички инстанции) не може да е основание за реституция.

Ответници са също дружествата „Агротуризъм“, „Бороспорт“, „Хастигс“, на които Симеон и сестра му са продавали земи.

Една от сделките е за поземлен имот от 10 дка край Бели Искър, възстановяван на наследниците на Фердинанд и продаден на  „Агротуризъм“ ООД с пълномощни и от Вюртембергови. Те заявяват, че не са получавали приходи от тази продажба.

Преди няколко години комплексна експертиза по това дело бе изчислила, че от 2003 г. до мораториума върху сечта през 2009 г. Симеон и сестра му Мария-Луиза са спечелили 2 млн.лв. Заключенията обаче бяха оспорени от защитата на Сакскобургготски.

Днес адвокатът на Симеон Ели Христова заяви пред съда, че текстове от спогодбата противоречат на предишни действия на херцозите, защото в кориците по делото има пълномощни от тях за продажбите. Изненада се и от признанието, че те никога не са смятали имотите за собственост на техните праводатели.

Спогодбата е между държавата и шестимата и няма пречка за промяна на позициите, обяви съдия Ивайло Георгиев. А по въпроса за собствеността съдът ще се произнесе в решението си по делото. В конкретния случай спогодбата не противоречи на закона и на добрите нрави и касае уредено от закона право тези страни да сложат край на съдебния спор между тях.

От всички заведени от държавата дела, тя окончателно спечели две – за резиденциите в Саръгьол и Ситняково. В края на месеца ВКС е насрочил делото за „Царска Бистрица“, а това за „Врана“ е висящо пред Софийския апелативен съд.

About De Fakto

Проверете също

Министър Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на ГДИН и ГДО

  Министърът на правосъдието Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на Главна …

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

Един коментар

  1. праф д-р Любомир андреев

    без маньоври и еквилибристики трябва симен и сестра му да върнат заграбените държавни имоти и да платят съответните обезщетения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.