Последни новини
Home / Законът / ВСС оплете конкурса за районни съдилища заради “сигнал” срещу един кандидат

ВСС оплете конкурса за районни съдилища заради “сигнал” срещу един кандидат

Defakto.bg

Заради постъпил сигнал срещу един кандидат и то за случай, по който прокуратурата е отказала разследване, мнозинството в съдийската колегия постави под въпрос благополучното завършване на конкурс за районни съдилища.

Става дума за конкурса за шест места за първоначално назначаване в пет районни съдилища – Велинград, Провадия, Средец, Лом и Козлодуй. На него се явиха над 100 кандидати, класирането бе обявено през януари.

Днес благополучното му приключване с назначаване на първите с най-висок бал и според заявените желания се “спъна” в един сигнал за един кандидат. Кандидадът е Иван Йорданов, който трябваше да заеме едно от двете обявени места за Лом. А сигналът, както се разбра от разпаления дебат в колегията, е подаден от негов опонент по частно дело. Стана ясно също, че по този повод е била сезирана и прокуратурата, която обаче е отказала образуване на досъдебно производство, тъй като става дума за твърдения за унищожаване на чужда движима вещ на стойност 148 лева – а това се преследва по частен ред.

Кадровици обаче се оказаха “притеснени” от съпътстващ доклад от полицай, в който пишело, че въпросният кандидат лъхал на алкохол и хвърлял камъни по чуждите коли и настояха гласуването за него да се отложи. Изтъкваше се също, че отказът бил постановенот районната прокуратура в Монтана, а майката на Йорданов работела в окръжната прокуратура в града (като редови обвинител, който няма властови лостове). В същото време етичната комисия на колегията докладва, че вече е дала положителната си оценка за Иван Йорданов, а всичко, свързано с постъпилия в последния момент сигнал е на вниманието на кадровиците. Така че няма нужда от отлагане. Мнозинството не се съгласи.

Преди това зам.-председателят на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) Красимир Шекерджиев отправи сериозно предупреждение – заради тези обструкции, свързани с един кандидат, може да се провали целия единен конкурс. Илюстрира опасностите със сложното класиране, при което гласуването за едни е обвързано с последващото гласуване за други. Както и с неяснотите какви срокове ще текат за обжалване и за встъпвания, така и с даване на поводи за твърдения за опорочаване на конкурса. Шекерджиев стигна и по-далеч, обобщавайки, че тази съдийска колегия дотук винаги намира пречки да се финализира приключил конкурс. Не го чуха.

В крайна сметка днес кадровиците гласуваха всички назначения освен Лом. Така Иванка Пенчева се назначава в РС-Велинград, Сона Гарабедян – в РС-Провадия, Сирануш Артинян – в РС-Средец, Борислав Методиев – РС-Козлодуй, а спрямо некласираните кандидатите за тези позиции гласуването бе прекратено поради попълването на местата.

Заради отлагането, не бе гласувано и второто предлагано назначение в Лом – на Лора Димова, не бе прекратено и спрямо некласираните участници, кандидаствали за този съд.

Мотивът на мнозинството да раздели гласуванията бе, че става дума за отделни конкурси – за всеки отделен орган на съдебната власт. В закона обаче пише друго – конкурсът е единен, както се беше опитал да им обясни и Шекерджиев.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.