Последни новини
Home / Законът / Кадровиците изслушаха Мирослава Тодорова, но отложиха решението за наказанието й

Кадровиците изслушаха Мирослава Тодорова, но отложиха решението за наказанието й

Defakto.bg
Мирослава Тодорова

Въпреки очакванията, съдийската колегия на ВСС и днес не взе решение дали и как за пореден път да накаже известния съдия Мирослава Тодорова. Досега тя вече бе уволнявана и понижавана. В момента е в СГС.

Самата Тодорова дойде в съвета и бе изслушана при закрити врата заради поверителността на дисциплинарните процедури. А след включване на микрофоните председателстващият колегията Георги Чолаков обяви, че дебатът и решението се отлагат за 26 март. После бе пояснено, че се случвало по искане на Лозан Панов да участва в дискусията. Председателят на ВКС си тръгна по-рано заради среща с представители на Еврокомисията.

Третото поред дисциплинарно дело срещу Мирослава Тодорова бе образувано от предния ВСС по сигнал на Сотир Цацаров в последния ден преди да изтече давността за дисциплинарно преследване. Казусът е от 2015 г., по времето, когато Тодорова бе понижена в Софийския районен съд (като дисциплинарно наказание) и е за забавено произнасяне по искане за разкриване на банкова тайна, в което е имало 8 свързани юридически лица.

Това дисциплинарно дело бе прехвърлено на новия състав на съвета, а дисциплинарният състав е предложил съдийката да бъде наказана и санкцията да е намаляване на заплатата с 10 % за половин година. При обсъждане в колегията в края на февруари обаче кадровици са настояли за по-тежко наказание – понижаване в ранг или длъжност. По неофициална информация предложението е било на Георги Чолаков. За това решението бе отложено, тъй като в подобни случаи законът изисква изслушване на самия магистрат.

За вземането на решение за наказване се искат минимум 8 „за“ в съдийската колегия, чиито членове са общо 14.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.