Последни новини
Home / Законът / Кандидат за “вечен началник” оглавява РС-Момчилград

Кандидат за “вечен началник” оглавява РС-Момчилград

Defakto.bg

Сунай Осман (на снимката), който кара втори мандат начело на районния съд в Ардино бе избран за председател на РС-Момчилград. Това ще е третият му поред началнически мандат, но, според тълкуването на Консттуционния съд, е позволен, защото не е конкретно в един и същи съд.

Въпреки това становище на КС миналата година кадровиците не избраха Осман за шеф на друг районен съд – в Златоград. Преди това той бе и кандидат за административния съд в Кърджали.

Днес с 8 на 4 гласа кандидадът успя. “Против” бяха Боян Магдалинчев, Лозан Панов, Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева. А Осман ще прекъсне втория си мандат в Ардино година преди изтичането му.

Пред съдийската колегия на ВСС като лична мотивация за поредното си кандидатиране той посочи познанството си с колегите. После обаче допълни и че малкият брой дела в Ардино го изморява напоследък, иска да работи повече и по по-разнообразни дела. В Момчилград има два съдийски щата – един за председател и един за редови магистрат.

Странно прозвуча въпросът на Боян Магдалинчев към кандидата защо като чужд език е посочил само руски, а не и български. Той не е чужд език, отговори Осман.

Георги Чолаков обяви, че не вижда причина да не го подкрепи, още повече че в случая става дума за преминаване към по-натоварен съд.

Атанаска Дишева бе на обратното менние. “За мен е проблем местенето от съд в съд с цел да се оглави този съд. Фиксацията върху длъжността административен ръководител ми се струва проблемна. А и евентуалното избиране на кандидата в Момчилград ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши. В Ардино ще остане само един съдия, а в Момчилград ще трява да открием нов щат, на който да премине досегашният председател”, заяви тя.

Преди това единодушно съдийската колегия избра Петър Живков за председател на РС-Кула. Това ще е вторият му ръководен мандат.

About De Fakto

Проверете също

Лиляна Деянова търси нови защитници, адвокати не искат да се явяват пред специализираните съдилища

Разпоредителното заседание по делото срещу Лиляна Деянова, нейния съдружник Мартин Димитров, брат й Александър Деянов …

Последно: Четирима съдии ще правят анализ на спецправосъдието. Но имат въпроси към ВСС

Съдийската колегия намали състава на комисията, която трябва да анализира работатта на специализираното правосъдие, откакто …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.