Последни новини
Home / Законът / Кандидат за „вечен началник“ оглавява РС-Момчилград

Кандидат за „вечен началник“ оглавява РС-Момчилград

Defakto.bg

Сунай Осман (на снимката), който кара втори мандат начело на районния съд в Ардино бе избран за председател на РС-Момчилград. Това ще е третият му поред началнически мандат, но, според тълкуването на Консттуционния съд, е позволен, защото не е конкретно в един и същи съд.

Въпреки това становище на КС миналата година кадровиците не избраха Осман за шеф на друг районен съд – в Златоград. Преди това той бе и кандидат за административния съд в Кърджали.

Днес с 8 на 4 гласа кандидадът успя. „Против“ бяха Боян Магдалинчев, Лозан Панов, Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева. А Осман ще прекъсне втория си мандат в Ардино година преди изтичането му.

Пред съдийската колегия на ВСС като лична мотивация за поредното си кандидатиране той посочи познанството си с колегите. После обаче допълни и че малкият брой дела в Ардино го изморява напоследък, иска да работи повече и по по-разнообразни дела. В Момчилград има два съдийски щата – един за председател и един за редови магистрат.

Странно прозвуча въпросът на Боян Магдалинчев към кандидата защо като чужд език е посочил само руски, а не и български. Той не е чужд език, отговори Осман.

Георги Чолаков обяви, че не вижда причина да не го подкрепи, още повече че в случая става дума за преминаване към по-натоварен съд.

Атанаска Дишева бе на обратното менние. „За мен е проблем местенето от съд в съд с цел да се оглави този съд. Фиксацията върху длъжността административен ръководител ми се струва проблемна. А и евентуалното избиране на кандидата в Момчилград ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши. В Ардино ще остане само един съдия, а в Момчилград ще трява да открием нов щат, на който да премине досегашният председател“, заяви тя.

Преди това единодушно съдийската колегия избра Петър Живков за председател на РС-Кула. Това ще е вторият му ръководен мандат.

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.