Последни новини
Home / Законът / При 19 юрисконсулти, „Топлофикация София“ е платила близо 2.25 млн. лв. за адвокатски хонорари

При 19 юрисконсулти, „Топлофикация София“ е платила близо 2.25 млн. лв. за адвокатски хонорари

Defakto.bg

„Топлофикация София“ ЕАД е платила близо 2.25 млн. лева на адвокатски дружества през 2015 г., въпреки че за нея работят 19 юрисконсулти, се разбира от отговори на дружеството на въпроси, зададени от  Мая Манолова.  Омбудсманът представи  отговорите на „Топлофикация София“, след като   осъди  дружеството по Закона за достъп до обществена информация, което отказваше близо три години да отговори за какво са похарчени събраните през 2015 г. юрисконсултски възнаграждения за милиони левове чрез започнати дела срещу 21 хиляди  столичани.

В тези производства дружеството е поискало минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител и 300 лева по исково производство.
На 25 февруари т.г. с Решение № 1149 Административен съд София-град отмени отказа и изпрати преписката на изпълнителния директор за предоставяне на информацията, изрично и изчерпателно посочена в заявлението на омбудсмана.

Сега от  „Топлофикация София“ казват, че през 2015 г. имат 8 договора за правна помощ и процесуално представителство с адвокатски дружества. Изплатените възнаграждения по тях са 2 245 401 лева и 77 стотинки и били определени на база наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения.  В същото време работещите на трудов договор в столичната топлофикация юрисконсулти през 2015 година са били 19, като те са получили общо 269 608 лева като заплата и допълнително материално стимулиране. Допълнително между тях са били разпределени 80 104 лева за храна, работно облекло, очила и други по наредбата за социално-битово и културно обслужване на работещите.

От друг  отговор  се разбира, че през въпросната година на „Топлофикация София“ ЕАД по съдебни, изпълнителни и заповедни производства са присъдени юрисконсултски възнаграждения за малко над 4.23 млн. лв., от които са събрани близо 2.24 млн. лв.

„Само за справка ще отбележа, че през 2016 г. дружеството има присъдени 10,2 млн. лв. юрисконсултски възнаграждения, а през 2017 г. думата достига почти 12 млн. лв.“, добави тя. „На този фон не е ясно защо в касата на дружеството от присъдени през 2015 г. според отчета 6,1 млн. лв. са постъпили само 2,2 млн. лв.“, коментира Манолова.

За цялата 2015 г. в Софийския районен съд столичната топлофикация е депозирала 17 555 заявления за издаване на заповед за изпълнение за неплатени задължения за топлинна енергия за 30.24 млн. лв. При частни съдебни изпълнители са образувани 6226 изпълнителни дела за неплатени задължения на стойност близо 14.74 млн. лв.

Образуваните през 2015 г. производства по общия исков ред, по които Дружеството е страна са 5736, като 5 051 дела са образувани въз основа на искови молби, изготвени от юристите в дирекция „Правна“ и 685 образувани от клиенти срещу „Топлофикация София“ ЕАД.

<br />
„Цифрата 6 милиона за юрисконсултски възнаграждения не съществува в отговора на „Топлофикация София“ ЕАД до омбудсмана Мая Манолова, такава цифра няма и в официалния доклад на Агенция за държавна финансова инспекция“, заяви за Радио „Фокус“ говорителят на дружеството Елизабет Павлова. „Присъдените юрисконсултски възнаграждения на „Топлофикация София“ за 2015 година са в размер на 4 232 303 лева. От тях събраните юрисконсултски възнаграждения са в размер на 2 236 825 лева“. Елизабет Павлова каза още, че по отношение на делата срещу битови клиенти, представителството се извършва единствено и само от юрисконсултите на „Топлофикация София“ ЕАД. „Дружеството обаче води дела с фирми, дела, които представляват сериозен, материален интерес за милиони левове и там е необходимо да бъдат представлявани от специализирани юристи, които да защитят естествено правата и интересите на „Топлофикация София“ ЕАД“, изтъкна тя. <br />

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.