Последни новини
Home / Законът / ВСС отчита пред Брюксел: Съдебната карта и електронното правосъдие са стратегически цели

ВСС отчита пред Брюксел: Съдебната карта и електронното правосъдие са стратегически цели

Defakto.bg

Реформата на съдебната карта, решаването на проблема с натовареността и въвеждането на електронното правосъдие са стратегическите цели на този състав на ВСС до края на мандата му (през 2022 г.) Това е заявил представляващият съвета Боян Магдалинчев пред представителите на ЕК, които са на първата си за годината мисия у нас, съобщиха от ВСС.

Вчера срещи с европратениците имаха също председателят на ВКС Лозан Панов и главният инспектор Теодора Точкова.

Заявлението за стратегическите цели е любопитно, като се има предвид, че в Съдийската колегия на ВСС дебат за реформата на съдебната карта не е започвал. В предния съвет в тази колегия бе направен опит да се постави поне началото му, с постигане на принципно съгласие за изходните точки, по които ще се стигне до реорганизация на районните съдилища в страната. Съгласие, разбира се, не се постигна. И дотам. В новия състав с реформа на картата се занимава само Прокурорската колегия и първите 11 районни прокуратури бяха закрити и станаха териториални отделения към окрупнени РП.

Що се отнася до електронното правосъдие, до 2022 г. то може и да се получи, тъй като е обвързано с еврофинансиране и срокове по него. На този етап обаче е висящ основен въпрос – дали електронното правосъдие ще е част от общия държавен проект за електронно управление или ще се разработва отделно.

Съобщението за срещата с представителите на ЕК:

„Предприетите мерки в изпълнение на препоръките от докладите на Европейската комисия от месец ноември 2018 г. и месец януари 2017 г., постигнатите резултатите и конкретните действия на ВСС в областта на съдебната реформа и електронното правосъдие, след последната среща  с екипа на Експертната мисия на 05.10.2018 г., отчетоха членовете на ВСС пред представители на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка (МСО).

В срещата участваха представляващият ВСС Боян Магдалинчев и членовете на Съвета Цветинка Пашкунова, Даниела Машева, Даниела Марчева и Гергана Мутафова, които бяха определени с решение на Пленума на ВСС по протокол № 05/28.02.2018 г. Екипът на Европейската комисия бе в състав: Уилям Слийт – директор на дирекция, Генерален секретариат на ЕК, Жулиен Мусние – началник на отдел, Генерален секретариат, Туе Фосдал – Генерален секретариат и Инго Войщенфелд – Генерална дирекция „Правосъдие“, Виктор Иванов – Генерална дирекция „Миграция и вътрешни работи“.

Представляващият ВСС акцентира върху политиката на Съвета за последователност в действията, насочени към изпълнение на препоръките, с цел постигане на изискванията и прекратяване на Механизма за сътрудничество и оценка. Припомнено бе, че колегиите на ВСС приеха позиции във връзка с Доклада на Европейската комисия до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка. С декларациите членовете на колегиите приеха направените констатации в доклада, изразиха удовлетвореност от дадената положителна оценка и заявиха воля за изпълнение на оставащите препоръки, и постигане на устойчивост. Обърнато бе внимание върху факта, че постигнатите положителните резултати намират място в Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието, като българското правораздаване е на водещо място в Съюза. В изказването си представляващият ВСС заяви, че реформата на съдебната карта, преодоляване на проблема с натовареността и въвеждане на електронното правосъдие са стратегическите цели на Съвета до края на мандата му“.

 

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.