Последни новини
Home / Законът / ВСС отчита пред Брюксел: Съдебната карта и електронното правосъдие са стратегически цели

ВСС отчита пред Брюксел: Съдебната карта и електронното правосъдие са стратегически цели

Defakto.bg

Реформата на съдебната карта, решаването на проблема с натовареността и въвеждането на електронното правосъдие са стратегическите цели на този състав на ВСС до края на мандата му (през 2022 г.) Това е заявил представляващият съвета Боян Магдалинчев пред представителите на ЕК, които са на първата си за годината мисия у нас, съобщиха от ВСС.

Вчера срещи с европратениците имаха също председателят на ВКС Лозан Панов и главният инспектор Теодора Точкова.

Заявлението за стратегическите цели е любопитно, като се има предвид, че в Съдийската колегия на ВСС дебат за реформата на съдебната карта не е започвал. В предния съвет в тази колегия бе направен опит да се постави поне началото му, с постигане на принципно съгласие за изходните точки, по които ще се стигне до реорганизация на районните съдилища в страната. Съгласие, разбира се, не се постигна. И дотам. В новия състав с реформа на картата се занимава само Прокурорската колегия и първите 11 районни прокуратури бяха закрити и станаха териториални отделения към окрупнени РП.

Що се отнася до електронното правосъдие, до 2022 г. то може и да се получи, тъй като е обвързано с еврофинансиране и срокове по него. На този етап обаче е висящ основен въпрос – дали електронното правосъдие ще е част от общия държавен проект за електронно управление или ще се разработва отделно.

Съобщението за срещата с представителите на ЕК:

„Предприетите мерки в изпълнение на препоръките от докладите на Европейската комисия от месец ноември 2018 г. и месец януари 2017 г., постигнатите резултатите и конкретните действия на ВСС в областта на съдебната реформа и електронното правосъдие, след последната среща  с екипа на Експертната мисия на 05.10.2018 г., отчетоха членовете на ВСС пред представители на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка (МСО).

В срещата участваха представляващият ВСС Боян Магдалинчев и членовете на Съвета Цветинка Пашкунова, Даниела Машева, Даниела Марчева и Гергана Мутафова, които бяха определени с решение на Пленума на ВСС по протокол № 05/28.02.2018 г. Екипът на Европейската комисия бе в състав: Уилям Слийт – директор на дирекция, Генерален секретариат на ЕК, Жулиен Мусние – началник на отдел, Генерален секретариат, Туе Фосдал – Генерален секретариат и Инго Войщенфелд – Генерална дирекция „Правосъдие“, Виктор Иванов – Генерална дирекция „Миграция и вътрешни работи“.

Представляващият ВСС акцентира върху политиката на Съвета за последователност в действията, насочени към изпълнение на препоръките, с цел постигане на изискванията и прекратяване на Механизма за сътрудничество и оценка. Припомнено бе, че колегиите на ВСС приеха позиции във връзка с Доклада на Европейската комисия до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка. С декларациите членовете на колегиите приеха направените констатации в доклада, изразиха удовлетвореност от дадената положителна оценка и заявиха воля за изпълнение на оставащите препоръки, и постигане на устойчивост. Обърнато бе внимание върху факта, че постигнатите положителните резултати намират място в Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието, като българското правораздаване е на водещо място в Съюза. В изказването си представляващият ВСС заяви, че реформата на съдебната карта, преодоляване на проблема с натовареността и въвеждане на електронното правосъдие са стратегическите цели на Съвета до края на мандата му“.

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.