Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ се отказа от опрощаване на неплатените над 8 млн. данъци на мюфтийството, ще ги разсрочва

ГЕРБ се отказа от опрощаване на неплатените над 8 млн. данъци на мюфтийството, ще ги разсрочва

Defakto.bg

Дълговете на вероизповеданията, натрупани до 31 декември 2018 г., няма да бъдат опростени, а разсрочени.   Срокът на разсрочване на задълженията ще се определи в последствие, съобщи БНР.

Цветан Цветанов, който при първото четене на Закона за вероизповеданията обвърза опрощаването на над 8 млн. дълг на мюфтийството с опазване на националната  сигурност,  сега обясни  новата позиция на ГЕРБ, която няма нищо общо с предишаната: „Правим отсрочване на задълженията, натрупани до края на 2018 година, а не амнистиране, както беше досега.  Всички неизпълнени производства от НАП се спират и ще бъдат временно преустановени, докато не определим и срока, в който ще бъдат направени. Задълженията са обезпечени напълно“.

Финансовият министър Горанов, който смяташе, че дългът на мюфтийството е нищожен на фона на приходите във фиска,  заяви: „Ще може да се получава в по-голямата си част, така че да може изпълнението на задълженията на отделните вероизповедания да не блокира целите на закона. Промяната в подобно решение отново идва на база на обществените реакции и дебата, като крайната цел отново е законът да стане работещ. Не сме говорили с финансови експерти от ДПС, не сме говорили с никой. Решението е от последните няколко дни и е формирано в рамките на парламентарната група на ГЕРБ и експерти от Министерството на финансите“.
Това е вторият закон от последните седмици, предизвикал обществен  скандал и принудил управляващите да преобърнат  намеренията си.  Наскоро ГЕРБ се отказа от промените,  свързани с фактическо отпадане на преференциалното гласуване, въведено с промените на Изборния кодекс. И  макар,  че отхвърли ветото на президента върху доста текстове от закона,  предстои да гласува „ремонт на ремонта“. И двата гафа бяха извършени съвместно  с ДПС.

About De Fakto

Проверете също

За втори път: Валери Симеонов е осъден да плати по 8000 лв. на Антон Хекимян и Венелин Попов за клеветничество

С изказването си в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ през 2020 г. бившият  вицепремиер Валери …

Проект: Министерство на правосъдието предлага съдебна защита при издаването на европейска заповед за арест (ЕЗА)

  Министерство на правосъдието предлага въвеждането на ефективна съдебна защита при издаването на европейска заповед …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.