Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ се отказа от опрощаване на неплатените над 8 млн. данъци на мюфтийството, ще ги разсрочва

ГЕРБ се отказа от опрощаване на неплатените над 8 млн. данъци на мюфтийството, ще ги разсрочва

Defakto.bg

Дълговете на вероизповеданията, натрупани до 31 декември 2018 г., няма да бъдат опростени, а разсрочени.   Срокът на разсрочване на задълженията ще се определи в последствие, съобщи БНР.

Цветан Цветанов, който при първото четене на Закона за вероизповеданията обвърза опрощаването на над 8 млн. дълг на мюфтийството с опазване на националната  сигурност,  сега обясни  новата позиция на ГЕРБ, която няма нищо общо с предишаната: “Правим отсрочване на задълженията, натрупани до края на 2018 година, а не амнистиране, както беше досега.  Всички неизпълнени производства от НАП се спират и ще бъдат временно преустановени, докато не определим и срока, в който ще бъдат направени. Задълженията са обезпечени напълно”.

Финансовият министър Горанов, който смяташе, че дългът на мюфтийството е нищожен на фона на приходите във фиска,  заяви: “Ще може да се получава в по-голямата си част, така че да може изпълнението на задълженията на отделните вероизповедания да не блокира целите на закона. Промяната в подобно решение отново идва на база на обществените реакции и дебата, като крайната цел отново е законът да стане работещ. Не сме говорили с финансови експерти от ДПС, не сме говорили с никой. Решението е от последните няколко дни и е формирано в рамките на парламентарната група на ГЕРБ и експерти от Министерството на финансите”.
Това е вторият закон от последните седмици, предизвикал обществен  скандал и принудил управляващите да преобърнат  намеренията си.  Наскоро ГЕРБ се отказа от промените,  свързани с фактическо отпадане на преференциалното гласуване, въведено с промените на Изборния кодекс. И  макар,  че отхвърли ветото на президента върху доста текстове от закона,  предстои да гласува “ремонт на ремонта”. И двата гафа бяха извършени съвместно  с ДПС.

About De Fakto

Проверете също

Конституционният съд образува дело за “надглавния” прокурор, ВСС може да спре избора му

Конституционният съд образува дело по искането на президента срещу създаването на фигурата на специален прокурор, …

Ген. адвокат: Работодателят може да разрешава на служителите си да носят малки религиозни символи

В контекста на политиката на неутралитет генералният адвокат Rantos заявява в становище до Съда на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.