Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Спецполицаи невинни за смъртта на арестанта Куцаров, издъхнал в полицейския бус

Окончателно: Спецполицаи невинни за смъртта на арестанта Куцаров, издъхнал в полицейския бус

Defakto.bg

Обвиненията са били бланкетни и недоказани

Един емблематичен за провеждането на полицейските спецоперации случай – този за смъртта на арестанта Пламен Куцаров приключи на последна инстанция, без виновни.

„Невинни“, е решението и на Върховния касационен съд по обвиненията срещу бопаджиите Божидар Проданов и Ирен Вълев. Двамата са участници в спецоперация на ГДБОП за неутрализиране на група за отвличания на 21 януари 2009 г.  Задържаният по време на акцията Пламен Куцаров, конвоиран от тях, издъхва в полицейския бус, в който е бил с извити назад ръце с белезници, притиснат към пода.

Случаят тогава взриви духовете като поредна илюстрация на полицейското насилие.

Три съдебни инстанции обаче признаха спецполицаите за невинни. Решението на ВКС е окончателно.

Обвинението срещу Божидар Проданов и Ирен Вълев са две. Първото –  че в условията на независимо съпричинителство са причинили смъртта на Пламен Куцаров поради немарливо изпълнение на правно регламентирана полицейска дейност, представляваща източник на повишена опасност, изразяващо се в използване на помощни средства (белезници) и физическа сила по отношение на задържано под полицейски арест лице – по чл. 123, ал. 1, пр. 2 от НК. Другото е за неизпълнение на служебни задължения, от които са произлезли вредни последици и са причинени по непредпазливост – по чл. 387, ал. 4 вр. ал. 2, пр. 1 вр. ал. 1, пр. 3 от НК.

Обвиненията са били бланкетни и недоказуеми, става ясно от решението на последната инстанция.

Съобщението на ВКС:

Тричленният състав на ВКС намира касационната жалба за неоснователна.

По повод ключовия и спорен по делото въпрос за причината за смъртта на Пламен Куцаров в решението на ВКС пише, че извършеният от САС анализ на дадените експертни заключения позволява да се направи извод за идентичност на становищата относно външно проявените следи от увреждания по китките, лицето, гърба и езика на пострадалия, относно наличието на следи от амфетамин и относно изменението на сърдечния мускул. Различията засягат съществения по делото въпрос за причината за смъртта, оформяйки две становища – за т. нар. позиционна асфикция и за внезапната сърдечна смърт. Върховните съдии приемат, че независимо от различията в експертните мнения като цяло, експертите са единодушни в това, че нито едно от външните увреждания по тялото на Куцаров не е в пряка причинна връзка с неговата смърт. Безспорно е изяснен произходът на нараняванията по китките и по гърба, като причинени от продължителното носене на белезници през целия ден и неколкократното транспортиране на Куцаров, по време на което ръцете са били зад гърба му и притиснати в седалката на колата, а това е станало без участието на двамата подсъдими.

Извършеният от съда цялостен анализ на експертните заключения, на заявеното от експертите пред съда, както и на всички доказателствени източници по делото, е позволило да се направи извод за недоказаност на обвинението по изискуемия от закона начин. В основата на този извод са не само експертните предложения за обсъждане на две възможни причини за настъпването на смъртта, чиито крайни прояви и в двете хипотези са едни и същи и се изразяват в настъпване на сърдечна смърт, а това препятства извеждането на еднозначен отговор за генезата на смъртта.

По-същественото е, че по делото не е установено по несъмнен и категоричен начин каквото и да било действие или бездействие на някой от двамата подсъдими, което да е в пряка причинна връзка с резултата – настъпилата смърт, категоричен е съставът на ВКС. В основата на този извод, който няма причини да не бъде споделен, е и изначално очертаната с обвинението рамка на наказателното производство, вложеното в бланкетните разпоредби на чл. 123 и чл. 387 от НК съдържание. „Цялостното провеждане на специализираната полицейска операция, макар да търпи критики във връзка с реализацията ú, е извън инкриминираното по делото поведение на двамата подсъдими и касае действия и на значителен брой други лица. Участието на подсъдимите представлява само един твърде кратък епизод от цялата операция, състоящ се в конвоиране на задържано в рамките на операцията лице, по отношение на което поначало могат да бъдат приложени помощни средства, каквито са белезниците“ – категорични са върховните съдии.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.