Последни новини
Home / Законът / Правителството е одобрило двама прокурори и един съдия за длъжността „европейски прокурор“

Правителството е одобрило двама прокурори и един съдия за длъжността „европейски прокурор“

Defakto.bg

Правителството одобри три  кандидатури за европейски прокурор от  България, предложени от комисията по подбора на кандидатите за длъжността. Одобрените кандидатури са на: Десислава Пиронева – прокурор в Софийска градска прокуратура, Светлана Шопова-Колева – прокурор в Софийска градска прокуратура и Теодора Георгиева – съдия в Административен съд – София град.

В срок до 31 март министърът на правосъдието ще изпрати кандидатурите на Комитета по подбора по чл. 14, параграф 3 на Регламент (ЕС) 2017/1939 за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура, пред който и тримата кандидати ще преминат на изслушване.

Комитетът ще класира кандидатите според тяхната квалификация и опит, а след това ще  изпрати в Съвета на ЕС  обосновано становище и класация на кандидатите.  С обикновено мнозинство Съветът на ЕС ще избере и назначи един от тримата кандидати за европейски прокурор от  България.

Прокурорите в новата европейска прокуратура ще имат шестгодишен мандат. Но тъй като е предвидена и ротация на всеки три години, някои от мандатите на първите попълнения могат да приключат по-рано.

Общо допуснатите до изслушване кандидати у нас бяха осем, а след отказа на една от тях – следовател от Пазарджик, останаха седем.  Подборът бе любопитен, като се има предвид, че двама от претендентите – Божидар Джамбазов и Сава Петров, бяха от най-високото ниво – Върховната касационна прокуратура.   Сред кандидатите бе и известният следовател Бойко Атанасов. Но мъжките  представители на обвинителната власт, бяха отстранени и предпочетени дамите.

Тишина около родните кандидати

В България  широко се обсъждат шансовете на претендентите за Главен прокурор на ЕС.  Тече усилен дебат „за“ или „против“  Лаура Кьовеши, обществените вълнения накланят везните в  полза на румънката, обратно на позициите на властта.  На хората им харесва безусловната смелост, независимост и най-важното – ефикасност на прокурора Кьовеши.   

Дебатът за  избора на българските представители за  европейски прокурор,  е повече от вял.  Няма го.   Вероятно, една от причините е, че  претендентите за поста „европейски прокурор“,  дори да са отличници,  както ни уверяват от подборната комисия,  не са успели да спечелят общественото внимание нито  с професионални, нито с  граждански позиции.  И вместо с бурни дискусии, изпращаме родните кандидати на състезание,  в  пълно мълчание.  Тъжно, защото е важно какви личности ще отидат в европейската прокуратура. И удобно, в отчетите властта, тишината се  отбелязва  с червена точка.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.