Последни новини
Home / Законът / Правната комисия скорострелно прие поредните поправки в съдебния закон

Правната комисия скорострелно прие поредните поправки в съдебния закон

Defakto.bg

Не се разбра обаче защо те са „бързи“

Бързо и без дебат правната комисия на парламента единодушно гласува „за“ поредни промени в Закона за съдебната власт, внесени от нейни членове. Одобрението е за първо четене.

А, поради липсата на разисквания, така и не се разбра кое е „спешното“  в поправките на народните избраници, принудило ги да упражнят въпросната законодателна инициатива при положение, че по същите въпроси работна група в Министерството на правосъдието също изготвя проект.

Предлаганите от Емил Димитров-Ревизоро, Явор Нотев, Данаил Кирилов, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Симеон Найденов (от всички парламентарни групи, без БСП) вече станаха известни. Те предвиждат нови мандати в Инспектората, едноинстанционни дела във ВАС срещу всички кадрови решения на съдебния съвет (без дисциплинарните производства ) изваждането на КАК от конкурсните комисии за назначаване, преместване и повишаване на магистратите, дават право на кадровиците да налагат и най-лекото наказание „забележка“, уточняват срока за встъпване в длъжност на административните ръководители.

Пред правната комисия представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви, че се въздържа от становище, тъй като по този проект още няма решение на Пленума на съвета.

Съдия Галина Тонева от ВКС обясни, че при тях проектът е пристигнал в късния следобед вчера и затова становище на Наказателната колегия няма. В „лично качество“ и като член на работната група в МП обаче съдия Тонева постави проблема за дублирането на поправките с готвения там законопроект.  „Измененията на законите на парче създават затруднения, смятам, че предложенията са малко преждевременни“, заяви съдийката.

Колегата й Борислав Белазелков обяви, че и в Гражданската колегия на ВКС не са имали възможност да обсъдят предложенията на депутатите.

Представители на правосъдното министерство и на Инспектората нямаше.

А шефът на правната комисия Данаил Кирилов отвърна на критиката за бързането очаквано: лично той бил чакал „онзи“ законопроект от работната група от миналия септември, в комисията го били планирали за миналия декември, но не се появил. „Без да изземваме инициативата на МП, обобщихме някои от висящите въпроси. Ще продължим да очакваме онзи законопорект, но това означава най-рано след два месеца да бъде внесен в Народното събрание“, обяви още Кирилов. От което се разбра, че явно се бърза с промените, но не и защо е спешността.

Галина Тонева, от своя страна, уточни, че работната група е от декември м.г., предвижда се техният проект да е готов в края на април.

Чу се само едно предложение – на Александър Димитров от Камарата на вещите лица, който настоя за изменение в чл. 340а ЗСВ. Така, че да се разреши и на служители на съдебната власт да бъдат вещи лица.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.