Последни новини
Home / Законът / Викат Алексей Трифонов на делото за СГС, ще отговаря с кого е обсъждал кандидатирането си (допълнена)

Викат Алексей Трифонов на делото за СГС, ще отговаря с кого е обсъждал кандидатирането си (допълнена)

Defakto.bg

Той няма да се яви, на друго дело е

Новоизбраният председател на Софийския градски съд Алексей Трифонов, който предварително встъпи в длъжност, все пак ще трябва да посочи с кого е обсъждал кандидатирането си.

Това става ясно от определение на Наталия Марчева, Георги Георгиев и Тодор Тодоров от Върховния административен съд по делото, заведено от загубилия надпреварата за СГС Евгени Георгиев, номиниран от магистратите.

Че предварителен разговор за кандидатирането на Трифонов е имало и той е бил с действащ в момента кадровик, призна и той при изслушването му от ВСС. Но не каза имена.

Определението на тримата от ВАС е окончателно. А при неявяване на Трифонов без основателна причина съдът може да приеме за доказани обстоятелствата, за които той не е дал отговор, или е отговарял уклончиво и неясно. Това повелява чл. 176, ал.2 от Гражданския процесуален кодекс.

Въпросите бяха формулирани от адвоката на Евгени Георгиев Александър Кашъмов.

Така на 26 март, когато е новото заседание по казуса, Алексей Трифонов конкретно трябва да каже дали е вярно, че членът на Съдийската колегия на ВСС, отправил предложение към него и с когото е бил в един кабинет, е членът на ВСС Даниела Марчева. А при отрицателен отговор ще му се задава същият въпрос за всеки от членовете на Съдийската колегия на настоящия съвет поименно.

На 26 март Алексей Трифонов не може да се яви във ВАС – на тази дата е насрочено искане за промяна на мярката на Любомир Димитров-Гребеца в Софийския апелативен съд. Искането на осъдения доживот на първа инстанция Димитров е в хода на наказателното производство пред САС и е налице изискването за неотменност на съдебния състав, обясниха от Софийския градски съд.

Тогава остават два варианта – ВАС да намери за основателно неявяването и да насрочи нова дата за изслушването на Трифонов. Или да приеме за доказано, че събеседникът му в „онзи“ разговор е била Даниела Марчева. Фактът е важен, тъй като без нейния глас и този на отказалия да даде отвод Боян Новански Трифонов нямаше да бъде избран за председател на СГС.

Тримата от ВАС са приели и всички останали доказателствени искания на Кашъмов, включително за представяне на копие от регистрираната молба на Калоян Топалов, с която е депозирал оставката си като председател на СГС, копие от краткия протокол от първото заседание на настоящата Съдийска колегия, както и от решението за избора на нейните членове от професионалната квота.

Евгени Георгиев оспори избора на Алекесй Трифонов като непрозрачен, в нарушение на правилата, както заради липсата на яснота защо мнозинството е предпочело именно него, така и заради съмнения за предизвестен вот.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев: Щом ми искат оставката, значи си върша работата

„Прокуратурата ще се старае България да е правова държава, а не Древния Рим за шепа …

За лоши условия в затворите по три жалби пред ЕСПЧ, правителството се съгласи да изплати общо 45 800 евро

Решения по допустимост на Европейския съд по 14 български жалби В края на миналата седмица …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.