Последни новини
Home / Законът / Връщат ниския праг на преференциите, запазват ограничението „до“ 35 избирателни секции извън ЕС

Връщат ниския праг на преференциите, запазват ограничението „до“ 35 избирателни секции извън ЕС

Defakto.bg

Правната комисия изслушва днес кандидатите за ЦИК

Правната комисия на Народното събрание върна ниския праг на преференциите.  След  натиск на левицата,  последва „ремонт на ремонта“ в изборния закон, предложен от ГЕРБ.       От ДПС гласуваха против,  „Обединени патриоти“ се въздържаха, а народните представители на БСП не се върнаха за гласуването.

В същото време правната комисия отхвърли законопроекта на ДПС с 2 гласа против на патриотите и 8 гласа въздържали се от страна на ГЕРБ. Предложенията на Движението предвиждаха по-високи прагове на преференциалния вот, видеонаблюдение на изборния процес и премахване на ограничението за разкриване на до 35 избирателни секции в страни извън Европейския съюз. От ДПС отново се опитаха да прокарат агитацията на майчин език.

„За улеснение на всички български граждани, които не разбират езика, на който се агитира, ние предлагаме тази агитация да бъде придружена с превод на официалния български език“, каза Хамид Хамид.

Данаил Кирилов ( ГЕРБ ) обясни, че ако по време на евровота Великобритания официално е извън Европейския съюз, то за нея ще важат разпоредбите за разкриване на до 35 избирателни секции. Според него 35 секции не са малко. „Толкова секции има и в САЩ, където има сериозно българско присъствие. Аналогичен случай е с Канада, както и с Турция. Виждате, че на предходни избори не е имало съществени проблеми с изборния процес, да кажем в Турция“, заяви той.

Днес правната комисия ще изслуша кандидатите за членове на ЦИК,  съобщава „Фокус“.

Новият състав на ЦИК бе едно от условията на ПГ на „БСП за България“ да се върне в пленарна зала. Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК. Останалите членове на комисията се назначават от президента въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и на партиите и коалициите, които имат избрани евродепутати, но не са в парламента.

ГЕРБ предложи за председател Стефка Стоева и за членове: Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров.

От БСП предлагат:  Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева.

„Обединените патриоти“ издигнаха кандидатурите на доц. Таня Йосифова за заместник-председател и Бойчо Арнаудов за член на специализирания орган.

ДПС предложиха Севинч Солакова за секретар и Ерхан Чаушев за член на ЦИК.  От „Воля“ номинираха Кристина Цанкова-Стефанова за член. От извънпарламентарните партии  „Реформаторският блок“ номинираха  Ивайло Ивков.   Катя Иванова е предложена от Коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“.

About De Fakto

Проверете също

Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова оценява напредъка на България в съдебната реформа и механизма за разследване на главния прокурор

  Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова оцени усилията на екипа на  министъра на правосъдието …

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.