Последни новини
Home / Законът / ВСС раздели проектите с еврофинансиране на „годни“ и „за кльопане на пари“

ВСС раздели проектите с еврофинансиране на „годни“ и „за кльопане на пари“

Defakto.bg

От общо 54 проекта, свързани със съдебната власт и финансирани по Оперативна програма „Добро управление“, ВСС днес прие, макар и за сведение, само 23. Останалите попаднаха в графата „кльопане на пари“ (според израза на главния прокурор Сотир Цацаров). Разграничителната линия е според бенефециентите – държавни органи (ВСС, Министерство на правосъдието, НИП, ВАС и др.) и неправителствен сектор.

Темата за европроектите – болна и за самия ВСС, където не веднъж са водени дебати за дублиране на задачи и какво ли не, стигна се дори и до един рестарт – днес бе поставена само информативно. Точката от дневния ред гласеше: „Информация за всички проекти – приключили, в изпълнение и предстоящи, касаещи дейността на съдебната система, финансирани по приоритетна ос 3 „Прозрачна и ефективна съдебна система“ по Оперативна програма „Добро управление“, предоставена в изпълнение на решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по Протокол № 2/24.01.2019 г.“

Стана ясно, че информацията е поискана от самия ВСС (не е публично достъпна). Предложението бе тя да се приеме „за сведение“.

Дебатът бе подет от Боряна Димитрова. „Като четете това, не ви ли притесни? Половината са абсолютни безумия, някакви хора се упражняват върху съдебната система да я реформират! Нека има външен мониторинг върху нас, но да се изпълнява проект за въвеждане на някакви неща в съдебната система и осъществяването на реформа – та не сме ли ние хората, които трябва да определят визията за реформата? Не следва ли да се поинтересуваме като са изпълнени тези проекти, какъв е резултатът от тях?“, обяви Димитрова.

Тя предложи да се възложи на администрацията на ВСС „да изкара практическите резултати от тези проекти“, за да се види и какво би могъл да ползва съветът от тях.

Сотир Цацаров бе по-категоричен: „Не мога да гласувам дори за приемането за сведение на тази таблица. Според мен трябва да се разграничат проектите, изпълнявани от държавни органи, и други. Иначе всеки се упражнява на гърба на съдебната система и харчи пари и ефектът от тези проекти е толкова спорен, че просто не може да бъде!“ Главният прокурор преброи 22 проекта на държавни органи, сиреч „годни“. Техните качества изобщо не бяха коментирани.

Благодарение на тази информация разбираме, че някой се упражнява на гърба на съдебната власт, без да го знаем, но получава финансиране от ОПДУ, присъедини се Боян Магдалинчев.

Атанаска Дишева обаче напомни: „Извинете, но нали всяка оперативна програма има управляващ орган, който преценява целта, дейностите, заданието. Ние не сме в това правомощие, не ние разрешаваме разходването на тези средства. На нас ни се предоставя информация, можем само да я приемем за сведение“.

Георги Чолаков настоя в „годните“ проекти да се включи и този за анализ на тълкувателната дейност на ВАС, по който партньор е Асоциацията на българските административни съдии (също недържавен орган). Включен бе.

Цацаров пък отговори на забележката на Дишева: „Не можем да влием на финансирането, но поне можем да изразим кое има отношение към съдебната система и кое е -кльопане на пари, което се прави от години, защото нито един от тези проекти няма да бъде внедрен!“

„Като не приемаме, ние казваме, че не искаме да знаем тази информация, аз искам да я знам. Това не означава прилагане и внедряване на проектите. Но не мога изначално да се съглася и с идеята, че нищо, изработено по тези проекти, не може да има полезно приложение“, опонира Дишева.

С 14 на 6 гласа ВСС гласува предложението на главния прокурор.

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.