Последни новини
Home / Законът / Нов затвор за 400 души край София до 2022 година

Нов затвор за 400 души край София до 2022 година

Defakto.bg

Нов затвор с капацитет 400 осъдени трябва да бъде изгладен в района на София до 2022 година. Средствата са от втория програмен период на Норвежкия финансов механизъм, времевият хоризонт също е зададен от него.

Това стана ясно от изслушване на правосъдния министър Цецка Цачева пред парламента за състоянието на пенитенциарната система и политиките за подобряването му.

Предстои избор на терен за изграждане на новия затвор и учебен корпус за служители с капацитет 100 надзиратели, поясни министърът.

Идеята за нов затвор край София (където да се пренасочат и „клиентите“ на Централния затвор) е отдавнашна, имаше проекти той да бъде изграждан по линия на публично-частното партньорство, т.е. с финансиране от инвеститор, който впоследствие да си възвърне парите за определен период, като затворът е държавен. В момента това не е на дневен ред. Наред с новия, си остава и Централния затвор.

Де факто се опита да онагледи голям или малък е затвор за 400 осъдени, какъвто ще е новият. За сравнение в момента в Софийския централен затвор има около 700 лишени от свобода, около 200 са във Варна и Бургас, около 300 – в Стара Загора. Общо в цялата страна в момента те са 7 000, а имаше години, когато наброяваха 11 000.

В момента няма пренаселеност на затворите у нас, отчете още Цачева.

Битовите и санитарни условия в двата ареста в София и в Софийския централен затвор обаче остават незадоволителни и се нуждаят от ремонт, призна министър Цачева. Проблемът е, че „клиентите“ на затвора в момента няма къде да бъдат временно преместени.

За последните две години цялостни ремонти в спалните и битовите помещения са извършени в затворите в Бургас, във Варна и Сливен. До края на годината ще приключат ремонтите в местата за лишаване от свобода в Пазарджик и Бобовдол.

Министърът отчете и около 35 % скок във възнагражденията в системата за последните две години.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.