Последни новини
Home / Законът / Нов затвор за 400 души край София до 2022 година

Нов затвор за 400 души край София до 2022 година

Defakto.bg

Нов затвор с капацитет 400 осъдени трябва да бъде изгладен в района на София до 2022 година. Средствата са от втория програмен период на Норвежкия финансов механизъм, времевият хоризонт също е зададен от него.

Това стана ясно от изслушване на правосъдния министър Цецка Цачева пред парламента за състоянието на пенитенциарната система и политиките за подобряването му.

Предстои избор на терен за изграждане на новия затвор и учебен корпус за служители с капацитет 100 надзиратели, поясни министърът.

Идеята за нов затвор край София (където да се пренасочат и „клиентите“ на Централния затвор) е отдавнашна, имаше проекти той да бъде изграждан по линия на публично-частното партньорство, т.е. с финансиране от инвеститор, който впоследствие да си възвърне парите за определен период, като затворът е държавен. В момента това не е на дневен ред. Наред с новия, си остава и Централния затвор.

Де факто се опита да онагледи голям или малък е затвор за 400 осъдени, какъвто ще е новият. За сравнение в момента в Софийския централен затвор има около 700 лишени от свобода, около 200 са във Варна и Бургас, около 300 – в Стара Загора. Общо в цялата страна в момента те са 7 000, а имаше години, когато наброяваха 11 000.

В момента няма пренаселеност на затворите у нас, отчете още Цачева.

Битовите и санитарни условия в двата ареста в София и в Софийския централен затвор обаче остават незадоволителни и се нуждаят от ремонт, призна министър Цачева. Проблемът е, че „клиентите“ на затвора в момента няма къде да бъдат временно преместени.

За последните две години цялостни ремонти в спалните и битовите помещения са извършени в затворите в Бургас, във Варна и Сливен. До края на годината ще приключат ремонтите в местата за лишаване от свобода в Пазарджик и Бобовдол.

Министърът отчете и около 35 % скок във възнагражденията в системата за последните две години.

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.