Последни новини
Home / Законът / Цацаров „изобличи“ Панов, че нехаел за униформите на съдиите под пагон

Цацаров „изобличи“ Панов, че нехаел за униформите на съдиите под пагон

Defakto.bg

Кадровиците решават въпроса без председателя на ВКС

Нов „грях“ на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов изплува днес. Този път – че е неглижирал липсата на „законна“ униформа и отличителни знаци на военните съдии у нас, в която да правораздават.

Информацията бе изнесена пред Пленума на ВСС от главния прокурор Сотир Цацаров. А, след като няколко пъти повтори колко писма без отговор е изпращал на Панов по темата и как председателят на ВКС е напуснал заседанието току преди обсъждането на тази точка, Цацаров настоя „дискусията да не бъде насочвана към липсата на реакция от негова страна“. (Панов е отпътувал за отчетно събрание в Кърджали, поясниха от кабинета му на запитване на Де факто).

За какво става дума?

Като извънредна точка в дневния ред на пленума по предложение на главния прокурор влезе обсъждане на изпълнението на текст от Закона за отбраната и въоръжените сили. Конкретно на чл. 262, ал. 6, който гласи:

Униформата и отличителните знаци на военнослужещите от военните съдилища и военните прокуратури се утвърждават от Висшия съдебен съвет по предложение на председателя на Върховния касационен съд и на главния прокурор на Република България съгласувано с министъра на отбраната„.

Сотир Цацаров обяви, че  от влизане в сила на разпоредбата през 2009 г. досега такова решение на пленума на ВСС не е имало, но не е било и отправяно такова предложение (очевидно нито в мандата на Борис Велчев, нито в този на настоящия главен прокурор).

Но проблемът е наличен – униформеното облекло, което замества тогите на магистратите под пагон, е било одобрено навремето със заповед на военния министър, която е отменена. С други думи – военните съдии и прокурори нямат „законно“ униформено облекло. В същото време въпросът се повдига в момент, в който отново има дебат за правомощията на военното правораздаване, броя на военните съдилища и прокуратури и т.н., то ест за бъдещето им въобще.

Драмата

Проблемът за първи път е бил поставен пред Цацаров в края на май 2018 г. от военнопелативния прокурор ген.Веселин Стоев, изпратил и предложение за новите съдийски и прокурорски униформи, ведно с илюстрации. На свой ред Цацаров писал на Панов да отправят съвместно предложение до пленума на ВСС, като при несъгласие бил готов незабавно да влязат в диалог и да намерят компромисно решение – например излъчването на работна група от военни съдии и прокурори. Главният прокурор изреди как писал на председателя на ВКС четири пъти, за последно през декември миналата година, като този път изпратил и копие на представляващия ВСС Боян Магдалинчев и на военните прокурори. И четирите пъти не получил отговор.

От 11 юни 2018 г. досега реакция от г-н Панов няма, показателно е и че току-що напусна заседанието, преди обсъждането на тази точка. Изрично моля дискусията да не бъде насочвана към липсата на реакция от негова страна, в крайна сметка става дума за упражняване на законови правомощия, без значение от визията на който и да е от нас за другия. Не е целта ми, че от 11 юни досега г-н Панов не благоволява да отговори. Да се съсредоточим върху друго – в момента военните прокурори носят униформено облекло, за което нямат никакво основание„, обяви Сотир Цацаров.

И дебатът се отприщи

Главният прокурор предложи два варианта – пленумът на ВСС директно да изпрати за съгласуване на военния министър изработената визия за униформите или да се създаде работна група.

Тук Боян Магдалинчев коментира: „Това са законови положения, не може да се поставят в зависимост от това дали някой иска или не иска, както едните заседават в тоги, така другите – в униформи!“

Севдалин Мавров каза, че лично той предпочита варианта с работната група.

Георги Чолаков изтъкна, че явно заради липсата на съвместно предложение с Лозан Панов не е чута и думата на военните съдии и затова е по-добре да има работна група и с тяхно участие. (Чута е думата, разбра се, понеже съдиите под пагон работили заедно с прокурорите, но неофициално).

Цацаров обобщи предложението: Изготвената визия за новите униформи да бъде изпратена на председателя на Военноапелативния съд и на военноапелативния прокурор с цел обсъждане и внасяне на окончателен проект до пленума на ВСС в срок до 29 март. А после кадровиците самостоятелно ще го изпратят на военния министър, прескачайки Панов.

Финалът на тази дискусия бе оптимистичен. „Накрая униформите ще дойдат тук, ще поканим една хубава дама, да видим как стоят!“, обобщи Боян Магдалинчев. После се поправи: „Ще поканим манекени, двама – мъж и жена и готово, ще обличат тук униформите!“

 

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев обсъжда в Израел противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм

Делегация на прокуратурата на България, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение …

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

2 коментара

  1. Като са с униформи защо им се дават пари за дрехи в еазмер на две средни заплари за страната 2300 лв. Същото важи и за магистратите с тоги. Защо взимат пари за срехи?

  2. хахахаха

    А защо взимат пари за дрехи в размер на 2300 лв щом имат униформи и тоги магистратите? А и те нямат дела за да влизат с униформи, харчене на пари отново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.