Последни новини
Home / Законът / Дават 10 години отсрочка на мюфтийството да си плати над 8-те милиона дългове

Дават 10 години отсрочка на мюфтийството да си плати над 8-те милиона дългове

Defakto.bg

Върнаха стария праг на преференциите

Изплащането на задълженията на вероизповеданията ще бъдe отсроченo за срок до 10 години, обяви в парламента Цветан Цветанов.  След като под политически и обществен натиск ГЕРБ се отказа от опрощаване на над 8 млн. лв. дълг на мюфтийството към 31 декември 2018 г., вече  е подготовен нов законопроект на Закона за вероизповеданията, който урежда условията за издължаването.    „Говорим за отсрочване за срок до 10 години, което ще намали всякаква възможност за спекулации. Изплащането може да стане в рамките на година-две или десет, но срокът е до 10 години“, добави  Цветанов.

Вчера от левицата поискаха финансовият министър ясно да посочи условията за  разсрочване на дълга и по съвпадение или не, днес управляващите се отчитат. Повторните промени  ще въведат  подробна процедура,  в която ще бъдат фиксирани всички и условия – за срока на отсрочване ще тече лихва, ще се изисква се предварително обезпечение в размера на главницата и лихвата до крайния срок на отсрочване, а   НАП ще следи начина, по който се изпълнява  процедурата, каза Менда Стоянова. Парите от държавната субсидия няма да се ползват за погасяване, добави тя.  „Целта на това, което предлагаме, е парите, които ще дойдат от държавата с новия Закон за вероизповеданията, да не бъдат използвани за погасяване на задължения. Но това би освободило ресурс от собствените приходи на съответното вероизповедание, които то ще насочи към погасяване на тези задължения“, разясни Менда Стоянова.

Темата за  разсрочените задължения на вероидзповеданията, дойде след като  парламентът  върна стария  праг на преференциите с нови  промени в Изборния кодекс, внесени пак повторно от ГЕРБ.

От гласувалите 139 депутати 138 бяха „за“, а един се въздържа.   Законопроектът предвижда възстановяване на прага на преференциите – 5 % за евроизборите и 7 % за парламентарните и местните избори. Според  Данаил Кирилов:  „Народните представители от политическа партия ГЕРБ изразяваме и потвърждаваме и не се изменяме по никакъв начин, потвърждаваме волята си в този законопроект за възстановяване на преференциалните прагове такива, каквито бяха – за добро или за лошо„.

Отхвърлени бяха  предложенията на ДПС агитацията да се провежда на майчин език. Йордан Цонев (ДПС) даде примери защо е необходима тази промяна:

„Какво толкова  има да кажеш две думи на майчин език в превод? Какво се случва с официалния български език? Накърнява се националното достойнство ли, националната чест, ли? Онзи ден президентът говори на английски език в официален разговор с представител на една голяма организация, и това не е първият случай. И други наши представители говорят на английски, на френски в официални делегации, не на български с превод, а на други езици. Е, добре, значи за едните може, за другите не може“.

Не бе прието и предложението на ДПС за отпадане на ограничението за разкриване на 35 избирателни секции в страни извън Европейския съюз.   Цветан Цветанов заяви,  че ГЕРБ са готови на дебат, но времето, което остава до европейските избори, е твърде кратко и трябва да се вземат повече технократски решения.  Оправда се и с БСП, които твърдели неверени неща за сделки между  ГЕРБ и  ДПС.   Обеща, че след изборите въпросът за ползването  на майчиния  език ще бъде обсъден  с научни работници от БАН  и други специалисти.

Йордан Цонев, след като декларира, че от ДПС не са настроени войнствено към управляващите,   заяви, че не са нужни специални разговори и становища. Приложете  Конституцията, която е дала еднакви избирателни права на всички български граждани, препоръча той.

С гласовете на „напусналите“ от „Воля“ бе сглобен петъчния кворум на  парламента и приети промените както в Изборния  кодекс, така и в закона за Закона за съдебната власт. Последният бе приет без каквото и да е предварително обсъждане, а магистратите научиха за него от медиите.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.