Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Лозан Панов е нарушител, задето не дублирал имотната си декларация (допълнена)

Окончателно: Лозан Панов е нарушител, задето не дублирал имотната си декларация (допълнена)

Defakto.bg

АССГ привежда и „положителния“ пример на главния прокурор Сотир Цацаров

Лозан Панов загуби делото за наложената му глоба, задето през 2017 г. не е дублирал имотните си декларации. Административният съд София-град е потвърдил решението на Софийския районен съд. Решението е окончателно.

Административният съд е последната инстанция по спора между председателя на ВКС и антикорупционната комисия. Въпросът в него бе дали заради качествата си и на магистрати, и на членове на Висшия съдебен съвет, „тримата големи“ в Темида е трябвало на два пъти да подават една и съща имотна декларация – и пред Инспектората на ВСС (като магистрати), и пред Сметната палата (като членове на ВСС).

Двойнственият режим просъществува по-малко от година, но Сметната палата, а впоследствие КПКОНПИ, където се вля, упорстваха, че дублирането е било наложително. Въпреки че от самата Сметна палата преди това официално бяха признали обратното – деклариращите пред Инспектората не се отчитат имотно и пред тях.

Така през 2017 г. Лозан Панов бе глобен с 1000 лева, че не изпратил декларация и в Сметната палата, а Сотир Цацаров с 300 лева- че със закъснение подал своята и пред Инспектората. Панов обжалва, Цацаров – не.

Въпросът е принципен, бе позицията, отстоявана от председателя на ВКС и адвоката му Александър Кашъмов. А делото придоби особен оттенък, след като срещу Панов започна и проверка в КПКОНПИ заради ревизионен акт на НАП (за недекларирани от него, но декларирани и платени от негови близки налози), а по сигнал на ВСС Инспекторатът започна да проучва дали председателят на ВКС е накърнил независимостта на апелативния спецсъд, като разпоредил проверка по делата за арестите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

По сегашния казус с глобата Ангел Павлов от Софийския районен съд обяви, че през 2017 г. Панов е бил длъжен да дублира имотните си декларации, а като не го е направил „виновно е нарушил установения ред на държавно управление“.

В това си решение СРС призна, че законът е бил двойнствен, призна и факта на съобщението на самата Сметна палата. Но го преодоля с обяснението, че институционалните съобщения били подвеждащи, а законът трябвало да се изпълнява.

Именно това решение потвърждават сега Добромир Андреев, Елица Райковска, Георги Бозуков от административния съд София-град. Делото в АССГ стартира след отвод на един съдебен състав, един от съдиите в който е бил в екипа на Панов, докато той оглавяваше административния съд в първите пет години след създаването му.

Защо Панов да е нарушител? (Из решението на АССГ)

Тримата от АССГ не внасят нищо ново в аргументацията, не правят и гръмки изводи, като районния съд. Но и не правят нито стъпка встрани от него. Мотивите им, накратко, се свеждат до следното – щом законът е бил такъв, това е положението. А Панов, дори и да не е действал умишлено, е проявил небрежност. Нещо повече – административните съдии този път се позовават и на „положителния“ пример с главния прокурор Цацаров.

В решението се казва:

„Председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор са по право членове на ВСС. Следователно, в качеството им на членове на ВСС посочените лица, именно с оглед заеманите от тях публични длъжности, е следвало да подадат декларации – както пред Сметната палата, така и пред Инспектората на ВСС. В случая не се касае за разширително тълкуване на законова норма, а за точното й прилагане в действащата редакция.

Основание да се изключат от приложното поле на т. 15 председателите на
ВАС, ВКС и главният прокурор посредством отмяната на т. 5 и т. 6 не е налице.
Нормата на т. 15 не е неясна, за да се налага волята на законодателя да бъде
тълкувана…

Обстоятелството, че по действащия към момента закон председателите на
ВАС, ВКС и Главният прокурор подават декларации единствено пред Инспектората на ВСС, не води до отпадане с обратна сила на съществувалото по-рано задължение за деклариране на имущество през 2016 г. и пред Сметната палата. Последното съставлява позитивно право, т.е. съдържа правило за поведение, което е следвало да се спазва от всички правни субекти…

Тезата за липса на виновно поведение на жалбоподателя П., който (според
оплакването в жалбата) е бил подведен от указанията за деклариране, публикувани на интернет-сайтовете на Сметната палата и ИВСС, не държи сметка за основни принципи в наказателното и административно-наказателното право. Незнанието на закона не е извинително поведение…
Дори хипотетично да се приеме, че подобни указания са могли да изключат умисъла за правонарушението, субективно проявена е била другата допустима от чл. 7 ЗАНН форма на вина – непредпазливостта (под формата на небрежност), при която деецът е бил длъжен и е могъл да съобрази поведението си с дължимите правни предписания…
Всички граждани са равни пред закона (чл. 6, ал. 2 КРБ), независимо от
общественото им положение и санкционирането на техните противоправни прояви е дължимо поведение от страна на държавата, а не незаслужена репресия.  Така например, с аналогично административно наказание (за неподаване на декларация пред Инспектората на ВСС за 2016 г.) е бил санкциониран и Главният прокурор на РБ , така че за
настоящия съд не става ясно защо според жалбоподателя единствено проведеното спрямо него административно-наказателно производство се оценява като несправедливо и медийно“.

Срамно дело

Съществуването на подобно дело в правния мир само по себе си уронва престижа и авторитета на съдебната власт, категоричен е адвокатът на Панов Александър Кашъмов. И още: „Действителната цел на осъщественото административнонаказателно производство е да бъде атакувана една от личностите, която се застъпва за по-голяма независимост и авторитет на съдебната власт, които са неизменни ценности на всяко демократично общество и гаранция за спазването на правата на гражданите в него“.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.