Последни новини
Home / Законът / Председателят на ВКС иска нова дата за дебата да накажат ли Мирослава Тодорова

Председателят на ВКС иска нова дата за дебата да накажат ли Мирослава Тодорова

Defakto.bg

Завърта се интрига със събирането на мнозинство за „нужната“ санкция

След като във вторник Съдийската колегия на ВСС изненадващо пренасрочи чак за 26 март дебата дали и как да бъде наказана Мирослава Тодорова, сега Лозан Панов е предложил нова дата.

Колегията да се произнесе по предложението за дисциплинарна санкция на съдийката на 2 април, иска Панов. И обяснява – след като тазседмичното отлагане е било мотивирано с неговата молба да участва в дебатите (председателят на ВКС напусна предрсочно заседанието за среща с мисията на Брюксел), то той няма да може да присъства и на определената от кадровиците дата 26 март, защото от 25 до 29 март е в отпуск.

Впрочем, така и остана неясно защо вземането на решение по парливия казус не бе насрочено за идния вторник, 19 март, когато е следващото й заседание. Остана впечатлението, че играта с датите е предизвикана от друга аритметика, с мнозинствата.

Както е известно, поредното дисциплинарно дело срещу съдия Тодорова започна след проверка на Инспектората по сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров заради една забава по искане за достъп до банкова тайна от 2015 г. Тогава Мирослава Тодорова работеше в Софийския районен съд, където бе понижена – като наказание, след отмяна на уволнението й.

Делото финализира в този ВСС, като дисциплинарният състав е предложил намаляване на заплатата с 10 % за 6 месеца, но Георги Чолаков е поискал по-тежка санкция – понижаване в ранг или в длъжност (което ще е ново пращане в СРС). Това наложи нарочно изслушване на Тодорова, което се случи на закрито този вторник. И последва отлагане на дебата.

Интригата е, че за да се наложи дисциплинарно наказание, то трябва да бъде подкрепено от минимум 8 от членовете на Съдийската колегия (общо 14). Същото мнозинство се иска и за да надделее тезата за по-тежката санкция. Тази седмица обаче има отсъстващи членове, които обичайно гласуват с мнозинството, вероятно няма да ги има и идната седмица, което обяснява отсрочването чак за 26 март.

Предстои да видим дали ще бъде уважено искането на Лозан Панов при това положение дебатът да е на 2 април.

 

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.