Последни новини
Home / Законът / Председателят на ВКС иска нова дата за дебата да накажат ли Мирослава Тодорова

Председателят на ВКС иска нова дата за дебата да накажат ли Мирослава Тодорова

Defakto.bg

Завърта се интрига със събирането на мнозинство за “нужната” санкция

След като във вторник Съдийската колегия на ВСС изненадващо пренасрочи чак за 26 март дебата дали и как да бъде наказана Мирослава Тодорова, сега Лозан Панов е предложил нова дата.

Колегията да се произнесе по предложението за дисциплинарна санкция на съдийката на 2 април, иска Панов. И обяснява – след като тазседмичното отлагане е било мотивирано с неговата молба да участва в дебатите (председателят на ВКС напусна предрсочно заседанието за среща с мисията на Брюксел), то той няма да може да присъства и на определената от кадровиците дата 26 март, защото от 25 до 29 март е в отпуск.

Впрочем, така и остана неясно защо вземането на решение по парливия казус не бе насрочено за идния вторник, 19 март, когато е следващото й заседание. Остана впечатлението, че играта с датите е предизвикана от друга аритметика, с мнозинствата.

Както е известно, поредното дисциплинарно дело срещу съдия Тодорова започна след проверка на Инспектората по сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров заради една забава по искане за достъп до банкова тайна от 2015 г. Тогава Мирослава Тодорова работеше в Софийския районен съд, където бе понижена – като наказание, след отмяна на уволнението й.

Делото финализира в този ВСС, като дисциплинарният състав е предложил намаляване на заплатата с 10 % за 6 месеца, но Георги Чолаков е поискал по-тежка санкция – понижаване в ранг или в длъжност (което ще е ново пращане в СРС). Това наложи нарочно изслушване на Тодорова, което се случи на закрито този вторник. И последва отлагане на дебата.

Интригата е, че за да се наложи дисциплинарно наказание, то трябва да бъде подкрепено от минимум 8 от членовете на Съдийската колегия (общо 14). Същото мнозинство се иска и за да надделее тезата за по-тежката санкция. Тази седмица обаче има отсъстващи членове, които обичайно гласуват с мнозинството, вероятно няма да ги има и идната седмица, което обяснява отсрочването чак за 26 март.

Предстои да видим дали ще бъде уважено искането на Лозан Панов при това положение дебатът да е на 2 април.

 

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.