Последни новини
Home / Гостува ни / Отборът на СУ по Право на ЕС – трети в света!

Отборът на СУ по Право на ЕС – трети в света!

Defakto.bg

 

Мария- Магдалена Маркова, Денница Маринчева, Велислава-Михаела Крачунова и Александър Лешев

В края на февруари 2019 г. във Флоренция, Италия се състоя годишния регионален финал на най-старото и най-голямо състезание по право на Европейския съюз (фактическо световно първенство) – European Law Moot Court Competition.  Тази година участваха над 90 университета от цял свят. След писмената фаза до регионалния финал достигнаха 12 отбора.

За 4-а поредна година сред 12-те финалисти бе и отборът на студентите от Юридическия факултет на Софийския университет, тази година в състав: Мария- Магдалена Маркова, Денница Маринчева, Велислава-Михаела Крачунова и Александър Лешев. Академичната им подготовка бе поверена на доц. д-р Иван Стойнев, за когото се превърна в традиция (и „академична наслада”, по собствените му думи) да подготвя отбори на СУ за международни състезания по Право на ЕС. Тази година работата му бе подпомогната и от Анна-Мария Атанасова, която през 2017 г. за първи път индивидуално, в качеството й на генерален адвокат успя да се класира до полуфинал на същото това състезание, а от месец е назначена за съдебен помощник в Конституционния съд.

Тази година казусът за състезанието бе посветен на все по-актуалната тема за зачитането на принципите на правовата държава и независимостта на съдебните органи в страните от Съюза. Акцентът – Европейската заповед за арест и зачитането на принципа на взаимно доверие между държавите-членки.

След оспорвано пледиране бъдещите български юристи отстраниха отборите на някои от най-старите и престижни университети не само в Европа, но и в света: Колумбийският университет (САЩ), Университетът Париж 2 „Пантеон-Асас” (Франция), Университетът на Хайделберг (Германия), Университетът на Льовен (Белгия), Университетът на Единбург (Великобритания), Университетът на Солун (Гърция), Университетът на Люцерн (Швейцария).

Така те влязоха в престижната финална четворка на състезанието, заедно в неколкократните победители – Колежът на Европа (Брюж, Белгия) – и Университетите на Хага (Холандия) и Лунд (Швеция).

Във финалната фаза на състезанието Александър, Мария – Магдалена, Денница и Вели заеха третото място на 0,7 точки зад класиралия се втори Университет на Лунд. Победител в регионалния финал отново стана Колежът на Европа.

Според  проф. д.ю.н. Атанас Семов, Носител на Катедра „Жан Моне” на ЕС и ръководител на обученията по Право на ЕС в СУ, класирането на българския отбор е „изключително постижение, сравнимо в правото с третото място в света на Гришо и Мануела.  Особено ценна е победата над отборите на супер-престижни университети.  И ясно доказателство за огромния потенциал на младите хора на  България, когато с тях се работи сериозно и университетът им ги подкрепя. И това е вече четвърта поред година с големи успехи в международни състезания на отборите на СУ, подготвяни от Иван Стойнев!”.

 

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.