Последни новини
Home / Законът / 10 затворници с тежки присъди лично поискаха от съда интимност без Биг брадър, ВАС „закри“ процеса

10 затворници с тежки присъди лично поискаха от съда интимност без Биг брадър, ВАС „закри“ процеса

Defakto.bg

10 затворници с тежки присъди – от 10 години до доживот без замяна лично застанаха пред Върховния административен съд, настоявайки да се отмени редът за т.нар. удължено свиждане, който предвижда интимните срещи да са под видеонаблюдение и в присъствието на надзиратели.

Заради многобройността им и „оособеностите“ на случая – нуждата от засилена охрана, делото не се гледа в сградата на ВАС, където нямат достатъчно голяма зала и бе изместено в Съдебната палата. А там гледката на 10 мъже с пранги и белезници на ръцете, съпроводени от конвой (някои от полицаите – с маски) определено събуди интереса на минаващите по коридорите. Пък и затворниците се бяха постарали, пременени с тениски с надпис: „Когато несправедливостта е закон, справедливостта е дълг“.

Конкретно лишените от свобода оспорват заповедта на бившия шеф на Главното управление на местата за лишаване от свобода Свилен Цветанов, определила реда за удължените свиждания, като нарушаваща човешките им права.

Жалбоподателите по принцип са общо 19 – 15 затворници, сред които Светломир Нешков, Джок Полфрийман, Станислав Методиев-Сиси, Марио Пеев, Мирослав Събев, Ангел Велков, Енчо Енчев, Митко Харакчиев, Юлиян Зашев, Назъм Азис, Йордан Петров, Здравко Петров, Халил Хасан, Александър Джунджуров, Антонин Влаев и 4 дами, техни половинки,

Днес в съда бяха докарани 10 от тях. Те нямат адвокат, упълномощили са за свой представител Светломир Нешков.

Смяна на съдиите

Първоначално казусът е разпределен на Жанета Петрова, Светлана Борисова и Аглика Адамова от ВАС. С определение от 13 март обаче Петрова и Борисова се отвеждат „поради участието им при предходно разглеждане на споровете за подведомствеността и допустимостта на производството“.

В новия съдийски състав са Галина Христова, Таня Куцарова, Аглика Адамова е останала докладчик.

При „закрити врата“

Явно след получено съгласие на затворниците в зала 3 на Съдебната палата за малко влязоха фотографи и оператори. А пред репортерите съдия Галина Христова огласи определението за закриване на делото – мотивът е да се гарантира сигурността на присъстващите. Докато медиите още бяха в залата, съдът разпореди да се свалят белезниците на затворниците.

На първа инстанция

На първа инстанция в Административен съд София-град жалбата срещу нарушаването на интимността на свижданията е отхвърлена.

Допуснатото „при възможност” извършване на видео-наблюдение и присъствието на служители от надзорно-охранителния състав не нарушават  гарантирани права и свободи, смята АССГ. Не е ограничено правото на личен и семеен живот,  условията и редът за свиждане, постановени в заповедта, са мерки по целесъобразност и не нарушават закона или обвързващ България международен акт, а в случая общественият интерес и сигурността в местата за лишаване от свобода имат превес над личния интерес, смята първата инстанция. Сочи и че за конкретно погазени права всеки от затворниците може дапотърси правата си по реда на ЗОДОВ.

Чака се решението на Върховния административен съд, което ще е окончателно.

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.