Последни новини
Home / Законът / Немският Търговски регистър не познава „кражба на фирми“

Немският Търговски регистър не познава „кражба на фирми“

Defakto.bg
Участниците в срещата от дясно наляво – Йенс Борман председател на Федералната нотариална камара на Германия, Габриела Козарева изпълнителен директор на българската Агенция по вписванията,  Дирк Ведел – държавен секретар на министерство на правосъдието на провинция Северен Рейн-Вестфалия, Георгиус Рускас председател на Нотариалната камара на Гърция, Димитър Танев председател на Дисциплинарната комисия на Нотариалната камара на България.

Немският търговски регистър,  създаден още през 1897 г . се слави като най-сигурният търговски регистър в света, където явлението „кражба на фирми” е непознато, а обжалванията в предвиденото триинстанционното производство са редки изключения.  Това заяви пред Де Факто Димитър Танев, председател на Дисциплинарната комисия на Нотариалната камара на България.  Той е на отдавна планирано посещение в Немското Министерство на правосъдието, където заедно с изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Габриела  Козарева се запознават с  опита на колегите си  по поддържане и по функциониране на Търговския регистър.

Порталът на германския Търговски регистър (Handelsregister) се поддържа от Министерството на правосъдието на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия от името на другите германски федерални провинции. Той  предоставя централизиран достъп до всички местни германски регистри на търговските дружества, на кооперациите и на сдруженията и до обявленията, които се публикуват в регистрите, разказа Танев.

Същинската информация в регистъра е основно на немски език. На портала може да се намери информация на английски, френски, италиански, нидерландски, полски, испански и турски език.
Софтуерът на немския търговски регистър е базиран на платформата Оракъл, подобно на българския. Станало е ясно, че при срив в информационната система, за да няма прекъсване работата на регистъра по обявяване на обстоятелства подлежащи на вписване, се преминава незабавно на регистриране с писменни документи.  Прагматичният характер на срещата e позволил на госпожа Козарева отблизо да се запознае с европейските практики гарантиращи сигурност в работата и действието на Търговския регистър у нас, казва нотариус Танев.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.