Последни новини
Home / Законът / Немският Търговски регистър не познава „кражба на фирми“

Немският Търговски регистър не познава „кражба на фирми“

Defakto.bg
Участниците в срещата от дясно наляво – Йенс Борман председател на Федералната нотариална камара на Германия, Габриела Козарева изпълнителен директор на българската Агенция по вписванията,  Дирк Ведел – държавен секретар на министерство на правосъдието на провинция Северен Рейн-Вестфалия, Георгиус Рускас председател на Нотариалната камара на Гърция, Димитър Танев председател на Дисциплинарната комисия на Нотариалната камара на България.

Немският търговски регистър,  създаден още през 1897 г . се слави като най-сигурният търговски регистър в света, където явлението „кражба на фирми” е непознато, а обжалванията в предвиденото триинстанционното производство са редки изключения.  Това заяви пред Де Факто Димитър Танев, председател на Дисциплинарната комисия на Нотариалната камара на България.  Той е на отдавна планирано посещение в Немското Министерство на правосъдието, където заедно с изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Габриела  Козарева се запознават с  опита на колегите си  по поддържане и по функциониране на Търговския регистър.

Порталът на германския Търговски регистър (Handelsregister) се поддържа от Министерството на правосъдието на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия от името на другите германски федерални провинции. Той  предоставя централизиран достъп до всички местни германски регистри на търговските дружества, на кооперациите и на сдруженията и до обявленията, които се публикуват в регистрите, разказа Танев.

Същинската информация в регистъра е основно на немски език. На портала може да се намери информация на английски, френски, италиански, нидерландски, полски, испански и турски език.
Софтуерът на немския търговски регистър е базиран на платформата Оракъл, подобно на българския. Станало е ясно, че при срив в информационната система, за да няма прекъсване работата на регистъра по обявяване на обстоятелства подлежащи на вписване, се преминава незабавно на регистриране с писменни документи.  Прагматичният характер на срещата e позволил на госпожа Козарева отблизо да се запознае с европейските практики гарантиращи сигурност в работата и действието на Търговския регистър у нас, казва нотариус Танев.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.