Последни новини
Home / Законът / Иван Брегов: С поправките в съдебния закон управляващите си осигуряват „техен“ главен инспектор задълго

Иван Брегов: С поправките в съдебния закон управляващите си осигуряват „техен“ главен инспектор задълго

Defakto.bg

Във ВСС се ориентират на принципа на кантара, към „по-тежката“ страна

След конституционните промени от края на 2015 г., свързани със съдебната власт, Законът за съдебната власт вече е поправян 11 пъти. И това илюстрира нагласата на управляващите към третата власт – там да цари непрекъснат хаос. Така Иван Брегов от Института за пазарна икономика коментира пред БНР последните промени в съдебния закон, внесени от шестима разноцветни депутати (без БСП) и вече скорострелно гласувани на първо четене.

Всички поправки се движат по следната схема: да се вкарват безумни текстове, които скандализират обществото, под тях тихомълком минават доста по-опасни промени, а покрай това има и няколко смислени норми, категоричен бе Брегов.

В конкретната и последна законодателна инициатива, според него, много спорен е текстът за мандата на главния инспектор. Поправките предвиждат занапред, ако главният инспектор напусне поста предсрочно, преди изтичането на 5-те години мандат, неговият приемник да не доизкарва този мандат, а да получи „свои“ пет години начело на Инспектората. Същият принцип се въвежда и за инспекторите (те са с 4 години мандат). Промяната наистина е озадачаваща и никой дотук не отговори от какво е провокирана, при положение, че досега предсрочни прекъсвания на мандатите в Инспектората не е имало, обратното – парламентът традиционно закъснява с избора на „новите“.

В прочита на Брегов целта на изменението е управляващите да си гарантират завинаги „свой“ Инспекторат. „Получава се, че когато една парламентарна група има мнозинство, тя сериозно може да въздейства върху органа, който проверява съдиите, прокурорите и следователите“,  категоричен бе експертът. И обясни механизма – примерно главният инспектор, избран от мнозинството, напуска малко преди края на мандата си, което дава възможност на същото мнозинство да назначи новия шеф на Инспектората, а защо не и нови инспектори и да остане „силно“ там и след изборите. Още повече, че вкараните от депутати поправки в ЗСВ дават на главния инспектор и инспекторите „екстрата“, вече предвидена за кадровиците – след освобождаването от постовете да се връщат в Темида на същата или „равна по степен длъжност“ в органите на съдебната власт. Така един съдия от Хасково става съдия от София без конкурси и без проблеми, обяви Брегов. И напомни, че този тип „подаръци“ се правят основно преди изтичане на мандат с внушението, че който е слушал, ще бъде награден.

Мандатът на сегашния главен инспектор Теодора Точкова изтича през април 2020 г.

Останалите промени са свързани с изключването на членовете на Комисите по атестирането и конкурсите от конкурсните комисии за назначения, повишения и премествания на магистратите, въвеждане на едноинстанционно производство пред ВАС за всички кадрови решения на съдебния съвет без дисциплинарните, изричен запис, че разпорежданията на председателя на съда са задължителни за всички магистрати и служители и др. Те бяха вкарани, докато в Министерството на правосъдието работна група изготвя мащабен проект за изменения в същия закон, като работата й е пред приключване. Този факт бе напомнен на депутатите в правната комисия от съдия Галина Тонева от ВКС. А Съюзът на съдиите призова депутатите да не приемат поправките на колегите си.

Мнозинството надали ще се вслуша в тези критики, категоричен бе Брегов. И илюстрира качеството на проекта с „брутална правописна грешка“ – пропуснат пълен член в мотивите към него.

Очевидно е, че не народните представители са писали текстовете, а авторът е „някакъв герой, който не иска гласност около тях“, смята юристът. Той обяви, че в българското правосъдие „има една силна фигура – на главния прокурор“, но не може да каже той стои зад промените.

Що се отнася до липсващото становище на ВСС по проекта (пред правната комисия Боян Магдалинчев не изказа становище, преди да бъде гласувано от пленума на съвета), Брегов заяви: „Тенденция е ВСС да се изказват последни, но тази последна дума не е скрепена с принципни доводи, а с принципа на кантара, да изберат по-тежката страна“.

Той коментира и отказа на Съдийската колегия да изслуша магистратите от ОС-Благоевград в протеста им срещу председателя Катя Бельова. „В Благоевград е заровен институционален конфикт, свързан с управленето на окръжния съд. Там има дългогодишен ръководител, който влиза в конфликт с окръжните съдии, с РС и всичко се върти около една силна фигура. Като отказа да чуе съдиите ВСС какво ще прави – само началниците им ли ще изслушва?“, попита Иван Брегов.

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.