Последни новини
Home / Законът / Конфискуват половин милион от актриса и бившия й мъж (допълнена)

Конфискуват половин милион от актриса и бившия й мъж (допълнена)

Defakto.bg

„С влязло в сила решение на Софийския апелативен съд (САС) по иск на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) от бизнесмена Р.Ч. и актрисата И.М. се отнема имущество на обща стойност 537 507 лв.

Бизнесменът е осъден да заплати на КПКОНПИ 16 660 лв юрисконсултско възнаграждение и 984 лв. разходи за експертизи“. Това съобщиха от  антикорупционната комисия.

Зад инициалите медии разпознаха Росен Чолов и Ирена Милянкова, станала известна с участието си в сериала „Под прикритие“. Двамата имат четири общи деца.

Производството за гражданска конфискация е започнало, след като през 2013 г. Чолов е обвинен като ръководител на организирана престъпна група за трафик на хора с цел проституция в периода 2003-2013 г. Това дело не е приключило в съда, а през януари т.г. Чолов получава условна присъда от спецсъда по друго обвинение за набиране на момичета за проституция.

„С решението на САС от Ч. и М. се отнема левовата равностойност на дружествени дялове и суми по сметки в различни банки, както и паричната равностойност на двуетажна сграда с двор в гр. София. Имотът не подлежи на отнемане, тъй като е купен с банков заем. Изчисленията на инспекторите на КПКОНПИ, които са потвърдени от съда обаче показват, че през целия проверяван 10-годишен период Ч. и М., с която е живеел на съпружески начала, не са имали достатъчно законни доходи, за да покриват разходите си, включително и вноските по ипотечния кредит“, заявяват от КПКОНПИ.

По-късно стана известно и окончателното решение на Софийския апелативен съд (не оспорено пред ВКС), постановено от Диана Коледжикова, Елизабет Петрова и Златина Рубиева. От прочита му се разбира, че проверката на бившата КОНПИ (настояща КПКОНПИ) е била за периода от януари 2003 г. до януари 2013 г. (десет години назад от повдигането на обвинението). И е установила имущество в размер на 893 628, 24 лева, нетен доход от 560 628,26 лева и несъответствие от 332 460,98 лева.

Като през този период Чолов и Милянкова са придобили имущество в общ размер от 555 507,06 лева, за което е налице несъответствие -недвижим имот на стойност 520 000 лева, общо внесени суми в банки 29 507,06 лева, 5000 лева, получени от Чолов от продажата на фирмени дялове и 1000 лева – равностойност на 10 дяла във фирмен капитал, притежавани от Милянкова, пише в съдебното решение.

Магистратите приемат също констатациите, че за всяка година на проверявания период доходите на двамата, живели на съпружески начала, са отрицателна величина спрямо разходите им, то ест не им съотвестват. За това апелативният съд допълва решението на първата инстанция, СГС, като постановява да се отнемат и 1000 лева лева от Милянкова – паричната равностойност на нейните дялове във фирмен капитал.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.