Последни новини
Home / Законът / Условна присъда за бивш депутат, ефективна за бивш зам.-министър

Условна присъда за бивш депутат, ефективна за бивш зам.-министър

Defakto.bg

Ефективна присъда от 11 месеца затвор получи бившият зам.-министър на транспорта Антон Гинев по дело за източване на БДЖ. Условно наказание от 2 години по същото дело бе четено за бившия депутат от ДПС Илия Илиев. Третият подсъдим – Огнян Георгиев, бивш директор на жп секцията в Русе е получил ефективна присъда от 2,6 години (най-тежкото измежду наложените му по няколко присъди). И за тримата е постановенаи забрана да заемат ръководна длъжност в държавни учреждения за различен период от време.

Присъдата е от днес и е на Софийския градски съд.

Обвиненията бяха за безстопанственост в особено големи размери и за присвояване. Това бе второто дело, по което бе поискан депутатският имунитет на Илия Илиев от 43-о Народно събрание, той доброволно се отказа от защитата. След привличането му като обвиняем през 2016 г. Антон Гинев подаде оставка като зам.-министър на транспорта (в кабинета „Борисов“ -2).

Прокуратурата винеше Гинев, че като генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ през 2007 г. и 2008 г. сключвал договори за възлагане на малки обществени поръчки по процедура по договаряне без обявление с конкретни дружества, в нарушение на ЗОП.Дружествата не изпълнили дейностите, за които са били наети, но въпреки това средствата по договорите им били изплатени.

На първа инстанция съдът е признал Гинев за виновен по обвиненията за две дружества, за други две обаче го е оправдал.

Обвинението срещу Илия Илиев бе, че от декември 2007 г. до септември 2009 г. в Горна Оряховица и Русе при условията на продължавано престъпление като помагач улеснил длъжностни лица да присвоят пари на НКЖИ. Конкретно че обявявал стойността на строително-ремонтните работи, които трябвало да се фактурират в полза надружествата (от малките обществени поръчки), явявал се на място и представял на служителите предварително съставени и подписани фактури. Ексдепутатът също е осъден за част от обвиненията и оправдан за други.

Огнян Георгиев, който е бивш директор на железопътна секция в град Русе, бe обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери, задето разпоредил превеждане на дружество на суми за работа, която не е извършило и наредил на подчинените си да подписват и съставят исканите документи.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.